MMF: Kina dovoljno snažna da izdrži turbulencije

VAŠINGTON: Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je da Kina može da se izbori sa turbulencijama koje potresaju njeno finansijsko tržište.
7777e36670794551941dff85971625ac

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard

“Verujemo da je kineska priveda otporna i dovoljno snažna da izdrži takvu vrstu varijacija na finansijskom tržištu”, navela je Lagard, ukazavši na to da su deonice na Šangajskoj berzi, koje su pale 11 odsto od prošlog petka do utorka ove nedelje, i dalje 80 odsto iznad nivoa na kom su bile pre godinu dana.

“To tržište je relativno mlado i takav razvoj događaja nije neuobičajen”, rekla je direktorka MMF-a, dodajući da nikoga ne treba da iznenađuje što su kineske vlasti pokrenule korake za sprečavanje većeg pada akcija na dnevnom nivou.

“Činjenica da Peking želi da zadrži postojeći nivo likvidnosti veoma je dobra”, rekla je Lagard, pohvalivši ekonomske reforme koje je Kina pokrenula i navodeći da berzanske turbulencije neće ometati rad na uključenju kineskog juana u korpu valuta koje čine specijalna prava vučenja, koja imaju ulogu novca MMF-a.

Do juna, berze u Kini bile su među najuspešnijima u svetu, a šangajski indeks skočio je spektakularnih 150 odsto u 12 meseci, zaključno sa 12. junom. Indeks je, međutim, tokom tri nedelje do početka jula pao 30 odsto, što je podstaklo vladu u Pekingu da interveniše i spreči pretnje po privredu.

Vlada je početkom meseca saopštila da će obezbediti sredstva kroz državnu agenciju za finansiranje hartija od vrednosti u cilju zaštite stabilnosti tržišta obveznica.

Glavni indeks Šangajske berze je, međutim, ove nedelje pretrpeo najveći dnevni pad vrednosti od početka 2007, pošto je na finansijskim tržištima Kine ponovo počela ogromna rasprodaja akcija uprkos nastojanjima vlade da umiri tržište.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *