Milijarda evra za učešće u projektima koje finansira Kina

Bankarska grupacija Inteza Sanpaolo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kreditiraće sa milijardu evra mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, kako bi bila konkurentna za učešće u projektima koje finansira Kina.

IZVOR: Freeimages/StarLight

IZVOR: Freeimages/StarLight

“Krediti, koji će uglavnom biti srednjoročni i dugoročni, kao i lizing ugovori, za kompanije klijente u mreži Inteza Sanpaolo grupe na Zapadnom Balkanu, biće odobravani na iznos do 15 miliona evra uz rok otplate od 10 do 15 godina”, objasnio je direktor Divizije internacionalnih banaka članica grupe Inteza Sanpaolo, Ignasio Žakoto.

On je novinarima iz Srbije koji su u Firenci posetili sedište banke Kaza Risparmio, članice Inteza Sanpaolo grupe, rekao da će ti zajmovi namenjeni preduzećima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini biti podrška projektima u okviru inicijative Jedan pojas – Jedan put (Novi put svile).

Krediti će moći da se koriste za finansiranje nabavke postrojenja, mehanizacije, opreme ili vozila, kao i za nabavku, izgradnju, proširenje ili renoviranje industrijskih postrojenja i investicije u nematerijalna sredstava za infrastrukturne projekte.

Procene su da će u infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu na Novom putu svile biti investirano oko 11 milijardi dolara u narednim decenijama.

Po rečima predsednice Izvršnog odbora Banke Inteza iz Srbije Draginje Đurić, očekuje se da će u Srbiji, gde se već realizuju veliki projekti koje finansira Kina, biti plasiran značajan deo kreditne podrške Inteze Sanpaolo i EBRD.

Ona je kazala da će te zajmove moći da dobiju i firme koje nisu direktno uključene u projekte koji se realizuju u saradnji sa Kinom, ali koji podižu konkurentnost domaće privrede.

“Program podrčke za mala i srednja preduzeća Inteza Sanpaolo grupe dodatno će ojaćati kapacite Banke Inteza da pomogne tom delu privrede koji značajno utiče na privredni rast i otvaranje novih radnih mesta”, rekla je Draginja Đurić.

Podsetila je da je Banka Inteza za četiri meseca ove godine malim i srednjim preduzećima odobrila kredite od 181 miliona evra, što je pet odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *