Mihajlović: Pruga Beograd-Budimpešta velika prilika za srpske kompanije

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počinje sledeće godine i da je to najveća investicija u regionu, okvirne vrednosti 1,1 milijarda evra.

Ona je u intervjuu agenciji Beta rekla da se kao početak realizicije tog projekta računa potpisivanje okvirnog ugovora u Kini, u novembru ove godine, ali da će konkretni radovi početi sledeće godine, kada se završi kompletna projektno-tehnička dokumentacija.

IZVOR: Foto: Tanjug/Oksana Toskić

IZVOR: Foto: Tanjug/Oksana Toskić

“Madjarska još nije potpisla okvirni ugovor, za sada je to uradila samo Srbija i mi krećemo u realizaciju tog ugovora. U prethodnih godinu dana već se radilo na pripremanju projektne dokumentacije”, rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Srbija je, kako je navela, u prednosti jer ima ruski kredit za Železnicu, iz čijih sredstava se u prethodne dve godine radilo na pripremi dokumentacije za prugu Beograd-Budimpešta.

Prema njenim rečima, za gradjane je važno da će po završetku izgradnje pruge do Budimpešte vozovi na toj pruzi ići brzinom 200 kilometra na sat, odnosno da će se putovati dva sata i 40 minuta, umesto do sada četiri i po sata.

Mihajlović je poručila srpskim firmama da se udružuju, jer će izgradnja pruge biti veliki posao za njih i dodala da je sa kineskim partnerima dogovoreno da na tom projektu oko 46 odsto bude učešće nekineske robe i nekineskih firmi.

“To znači prostor za srpske firme i srpsku robe i usluge, i mislimo da je to u odnosu na prethodne ugovore sa kineskim partnerima uspeh”, rekla je ona.

Mihajlović je rekla da se razmišlja o formiranju posebnog preduzeća koje bi rukovodilo projektom i da je to predložio kineski partner, ali da se o tome još razgovara i da nije doneta konačna odluka.

“U januaru ćemo doneti odluku i bliži smo tome da formiramo preduzeće, ali na ograničeni rok”, rekla je ona i objasnila da bi to eventualno preduzeće postojalo samo od trenutka kada kreće izgradnja do trenutka kad se završi.

U aprilu ove godine je potpisan prvi ugovor o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta koji se odnosio na izradu prostornog plana za realizaciju tog projekta koji su Srbija, Madjarska i Kina dogovorile decembra 2014. godine u Beogradu na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. U novembru 2015. u Kini je na novom Samitu potpisan okvirni sporazum o tom projektu koji će delom biti finansiran kineskim kreditom.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *