Linda Vong: Privrednici stvaraju pobednički narod

Pionir i svedok kineskih reformi o mestu Srbije na putu investicija, izgradnji TE “Kostolac”, preporodu kineske ekonomije… Ne možete gajiti ribu bez vode, nema ekonomije bez puteva.

Od uvođenja reformi u Narodnoj Republici Kini prošle su više od tri decenije, a na početku svet je sumnjao u njihove domete. Aktere ovih promena skepticizam planete koja se transformisala u globalno selo nije pokolebao. Naprotiv, njihovu veru u uspeh sopstvene države samo je učvrstio. Danas, to da je sumnji bilo već je zaboravljeno. Ostalo je samo poštovanje.

Privrednici iz ove zemlje najpoželjniji su investitori, a gospođa Linda Vong kao pionir, učesnik i svedok kineskog ekonomskog “buma” za “Novosti” govori o mestu Srbije na mapi interesovanja rastuće ekonomske velesile. Sagovornica je direktor velike koorporacije “Ji hao” (Yihai Group), preduzimač je, filantrop, osnivač i lider nacionalnih i međunarodnih privrednih asocijacija…

– Kina i Srbija su prostorno veoma udaljene, ali smo mi veoma posvećeni osećanjima, imamo duboko i tradicionalno prijateljstvo. Ova činjenica smanjuje geografsku udaljenost, jer je poželjno raditi sa nekim sa kim se odlično razumete. Srca su nam na jednom mestu, bliski smo kao ljudi. Ovaj odnos je prisniji nego kada bismo govorili o drugim zemljama. To je dobar početak.

pobednicki-narod-(2)_620x0

Linda Vong (IZVOR: Vecernje novosti/Foto: D. Karadarević)

* Svedoci smo, tokom nekoliko poslednjih godina, prodora kineske ekonomije u Evropu. Kakvo je mesto Srbije u ovom kineskom “pohodu”?

– Realni preduslovi za investiranje u Srbiji stvoreni su tokom susreta dvojice premijera, Vučića i Kećijanga, decembra prošle godine. Premijer Vučić nam je ulio poverenje, dobili smo uveravanja da ćemo imati dobre uslove za finansiranje poslova. Iskreno se nadamo da konkretne investicije neće izostati.

* Kineske kompanije već su uključene u realizaciju važnih projekata u Srbiji – donacije, Pupinov most, dogovori o izgradnji termoelektrane “Kostolac”, aktuelan je projekat izgradnje pruge Budimpešta – Beograd – Pirej, kao i izgradnja nove beogradske luke…

– Uspostavljena je međudržavna, međubankarska, strukovna saradnja, teren je pripremljen na nivou država i privrede, i to je dobro. Sada sam u Srbiji na čelu velike delegacije, tu sam sa 33 privrednika iz Kine, kao i iz kineske dijaspore iz celog sveta. Primili su nas predstavnici Vlade Srbije, ministri, potpredsednici Vlade. Bili smo u mnogim državama, ali nigde nismo imali ovako topao prijem, način na koji smo dočekani u Srbiji može poslužiti za primer svakoj vladi sveta. Treba znati da su manje investicije jednako značajne koliko i velike koje ste spomenuli. U našoj delegaciji su ljudi iz različitih oblasti, od građevine i infrastrukture, preko poljoprovrede, hemijske industrije, IT tehnologija… Tu je, recimo, čovek koji se bavi stočarstvom. On možda želi da ovde otvori farmu srednje veličine. Postepenim radom, to može postati ogromna farma.

* Koju prepreku za razvoj Srbije vidite kao najveću?

– Nedostatak putne infrastrukture, to je najveće ograničenje i najveća smetnja za razvoj unutrašnjosti Srbije. Kada otvorite jedan put, vi otvarate bogatstvo. Pre svega, potrebno je izgraditi osnovnu infrastrukturu. Kina je tako započela svoj razvoj pre tri decenije. Ja u Kini investiram 26 godina i znam kako je moja zemlja tada izgledala. Uslovi su bili daleko lošiji nego što su danas u Užicu, na primer. Pogledajte Kinu danas!

* Dakle, kvalitetna infrastruktura je preduslov svega…

– Svakako. Drugo, potrebno je investitorima dati određene olakšice. Treće, morate se držati date reči. U Kini postoji izreka: pustite vodu ako želite da uzgajate ribu. Vidite, zašto da neko dođe u vašu zemlju, daleko je, nije jednostavno… Ali, kada ovde dođete vidite neverovatne, ogromne potencijale. Međutim, ne možete gajiti ribu u bazenu bez vode, niti možete razvijati ekonomiju bez puteva.

* Šta se može iskoristiti na zadovoljstvo obe strane, u kraćim rokovima…

– Šansa Srbije je u poljoprivredi. U Srbiji je mehanizacija zastarela, kao i prerada poljoprivrednih proizvoda. Kina u ovoj oblasti ima najsavremeniju, vrhunsku opremu i tehnologiju, koja je uz to vrlo jeftina, višestruko povoljnija nego u evropskim zemljama.

* Posle 30 godina učestvovanja u reformama, koja je tajna uspeha?

– Ovo je deviza: svim srcem, svim umom, bez rezerve služimo narodu! Kada nekoga pitate za našu korporaciju, videćete osmeh i podignut palac u znak odobravanja.

* REKLI ste tokom posete Užicu i Zlatiboru “da nigde nema takve lepote kao u Srbiji. Nigde takvih pašnjaka kao na Zlatiboru. To je san svakog Kineza”. Koje “ali” je najveće u izobilju neiskorišćenih srpskih potencijala?

– Kako ćemo transportovati naš proizvod? Izuzimajući velike gradove u Srbiji, kada pogledamo ogromne potencijale Užica ili Zlatibora, vidimo da je stanovnika malo, tržište je nedovoljno. Ovde, na Zlatiboru, pila sam najbolju flaširanu vodu koja se novcem može kupiti. Međutim, na stranim tržištima ona bi morala biti toliko skupa da ne bi imala tržište zbog troškova transporta.


IZVOR: Večernje novosti (Autor: Nikola Janković)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *