Li Vej: Nadam se da će Srbija biti centar kineskih investicija

Predsednik Centra za istraživanje Vlade NR Kine Li Vej izrazio je nadu da će Srbija biti centar kineskih investicija dodavši da za to postoje dva osnovna preduslova.

srbija kina

– Prvo da biste bili centar regionalnog razvoja, mislim da je veoma važno tržište, odnosno lokacija i dodir sa drugim tržišnim ekonomijama. Važno je i da vlada podstiče ekonomski razvoj – rekao je Vej u intervjuu za Politiku.

 Drugo, kako je dodao, za kineska preduzeća je važno da bolje razumeju srpski narod i upoznaju srpska preduzeća.

– Uzajamno razumevanje je kritični momenat za podsticanje ekonomske integracije i saradnje u budućnosti – istakao je Vej, koji boravi u Beogradu gde ce se sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da odlučivanje o centru za investicije veoma komplikovano i povezano sa regionalnim ekonomskim razvojem, te da mnogi gradovi u istočnoj Evropi žele da budu regionalni centar za investicije.

Podsetivši da je strateško partnerstvo Kine i Srbije potpisano 2009. godine u cilju jačanja ekonomske i kulturne saradnje Vej je rekao da je Srbija veoma važna zemlja u okviru kineske Inicijative pojasa i puta u čemu imamo pet tačaka povezivanja.

– To su političko povezivanje, trgovinsko povezivanje, finansijska saradnja, infrastrukturna povezanost i kulturna saradnja – objasnio je on.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *