Li Mančang: Strateško partnerstvo podižemo na viši nivo

Uoči predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, ambasador Kine u Beogradu, Li Mančang, u ekskluzivnom intervjuu za Kineski međunarodni radio izjavio je da će strateško partnerstvo dve zemlje biti podignuto na viši nivo.

IZVOR: CRI Online

IZVOR: CRI Online

Možemo li reći da su odnosi dve zemlje dosegli novi istorijski nivo?

U pravu ste. Premijer Li Kećijang je 2014. godine posetio Sribiju i prisustvovao Samitu lidera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Prošle godine, vicepremijer Džang Gaoli posetio je Srbiju, a predsednik Tomislav Nikolić je u septembru, zajedno sa srpskim gardistima, prisustvovao vojnoj paradi u Pekingu. Krajem prošle godine, premijer Srbije je posetio Kinu, a sada će predsednik Si Đinping posetiti Beograd. Možemo da kažemo da je razvoj naših odnosa dosegao novu visinu. To je prva poseta kineskog predsednika Srbiji, nakon posete predsednika Li Sjennjena SFRJ pre 32 godine.

Kako dve zemlje mogu da prošire saradnju?

Mehanizam 16+1 je veoma dobra platforma. Mislim da države i kompanije mogu nešto da učine na ovoj platformi. Ostvarujemo široku, suštinsku saradnju sa Srbijom u okviru ovog mehanizma. Sada ostvarujemo saradnju koja se ne odnosi samo na saobraćajnu infrastrukturu. Kineska kompanija CMEC gradi termoelektranu u Srbiji, a „Hestil” je 18. aprila potpisao ugovor o kupovini Železare Smederevo. „Huavej” učestvuje u rekonstrukciji telekomunikacione infrastrukture u Srbiji. Polako smo ušli u sve te oblasti i vidimo dobru perspektivu. Osim toga, kineska kompanija CRBC potpisala je sporazum sa Gradom Beogradom o izgradnji industrijske zone, ne samo za kineske nego i druge kompanije. Srbija dosledno podržava izgradnju ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile i želi da postane tačka oslonca tog projekta u Evropi.

Kompanija „Huavej” desetak godina posluje u Srbiji. Jeste li zadovoljni?

Lično sam zadovoljan, ali na meru zadovoljstva utiče i ocena same kompanije „Huavej”, zajedno sa ocenom srpskih korisnika. Zadovoljan sam zato što se nakon toliko godina, umesto velike, uočljive reklame za „Samsung”, u Beogradu sada vidi reklama „Huaveja”. Mislim da je „Huavej” ambiciozan ovde i oni dobro rade. Vlada Srbije je takođe zadovoljna tom kompanijom.

Kako napreduje poljoprivredna saradnja Kine i Srbije?

Poljoprivreda je oblast kojoj pridajemo veliki značaj. Dve zemlje u toj oblasti mogu da sarađuju u dva vida. Jedan se odnosi na trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Uvoz kvalitetnih proizvoda iz Srbije s jedne strane koristi kineskim potrošačima, a s druge doprinosi uspostavljanju trgovinske ravnoteže. Tokom prošlogodišnje posete premijera Vučića potpisali smo sporazum koji omogućava izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu. Srbija treba da prođe kroz određene procedure u vezi inspekcije i određivanja izvoznih kompanija, a potrebnu pomoć pruža i naša ambasada. Drugi vid saradnje je agrotehnika. Kina i bivša Jugolsavija imale su uspešnu saradnju na tom planu, koja je, sticajem okolnostima, prekinuta. Dve zemlje razmatraju mogućnost uspostavljanja centra za saradnju u agrotehnici. Možemo s puno razloga da očekujemo veliki rast u saradnji Kine i Srbije u poljoprivrednoj oblasti.

Na koji način dve zemlje mogu da jačaju saradnju u oblasti kulture?

Sa produbljivanjem privredno-trgovinske saradnje, raste i interesovanje srpskih građana za Kinu. U Srbiji postoje dva Konfučijeva instituta, uvedeni su časovi kineskog jezika u više od sto osnovnih i srednjih škola. Neka civilna društva već duže vreme sponatno rade na predstavljanju kineske kulture i običaja. Te organizacije i institucije igraju važnu ulogu u kulturnoj razmeni. U Kini su poznata srpska imena, poput Novaka Đokovića, Bore Milutinovića i pokojnog Velimira Bate Živojinovića. Mi takođe imamo mnoge slavne ličnosti koje, na žalost, još nisu toliko poznate ljudima u Srbiji. Snimili smo mnogobrojne kvalitetne filmove i televizijske serije. Imamo mnogo dobrih stvari da preporučimo i pokažemo prijateljskom srpskom narodu. U tom pravcu treba da uložimo više napora.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Džao Hongčao)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *