Li Mančang: Predsednik Si Đinping dolazi u Srbiju

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang potvrdio je danas da će kineski predsednik Si Đinping doputovati u zvaničnu posetu Srbiji i naveo da je u toku dogovaranje tačnog termina.

si djinping

Li je podsetio da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio poziv kineskom predsedniku da poseti Srbiju, a da je to učinio i premijer Vučić tokom posete Kini.

“Naš predsednik je sa zadovoljstvom prihvatio poziv. Dogovaranje tačnog termina je u toku”, rekao je ambasador u razgovoru sa grupom novinara u kineskoj ambasadi.

Premijer Vučić najavio je prošlog meseca da će predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping u junu posetiti Srbiju.

“Već krajem juna verujem da ćemo ovde u Smederevu da dočekamo predsednika Narodne Republike Kine i da konačno Hestil preuzme smederevsku Železaru”, rekao je Vučić posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora za Železaru, kojim je kineska kompanija Hestil preuzela 98 imovinskih celina železare za 46 miliona evra.

Predsednik Nikolić uputio je početkom maja i zvaničani poziv predsedniku NR Kine Si Đinpingu da poseti Srbiju i predložio datum posete, istakavši da bi to bio dobar podsticaj za unaprednje već dobre saradnje dveju zemalja.

Nikolić je istakao da je za Srbiju saradnja sa Narodnom Republikom Kinom od strateškog značaja, zbog tradicionalnog prijateljstva i razumevanja između naših naroda i brojnih zajedničkih privrednih projekata.

U tom smislu Nikolić je u razgovoru sa kineskim ambasdorom Li Mančangom predložio i da Srbija i Kina potpišu sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *