Li Mančang odao počast stradalima u Šumaricama

U Kragujevcu je danas održana tradicionalna mirovna manifestacija Veliki školski čas, posvećena uspomeni na civilne žrtve fašističkog streljanja u Šumaricama 21. oktobra 1941. godine.

veliki-skolski-cas-kragujevac

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama sa partizanskim i četničkim jednicama 1. oktobra na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Tim streljanjem dosledno je primenjena naredba tadašnjeg generala Franca Bema od 10. oktobra 1941. godine, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog.

Na Spomenik streljanim đacima i profesorima vence su položili učenici i nastavnici Prve kragujevačke gimnazije, zatim predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, ministar odbrane Bratislav Gašić, predstavnici lokalne samouprave, kao i predstavnici brojnih ambasada u Srbiji, među kojima i ambasador Kine, Li Mančang.

Kineski ambasador je izrazio duboko saosećanje sa građanima Srbije i istakao da su nacizam i fašizam jedne od najvažnijih lekcija koje moramo naučiti iz istorije i da ih nikada ne smemo zaboraviti.

Ja, kao ambasador Kine imam istu emociju i saosećanje kao i ljudi u Kragujevcu, kao i svi Srbi. Mi ne moramo i nikada nećemo da zaboravimo istoriju.“, istakao je Li Mančang.

Nakon polaganja venaca, gostima je upriličen prijem u Gradskoj upravi u Kragujevcu.


IZVOR: agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *