Li Mančang: Kina namerava da napravi industrijsku zonu u Srbiji

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang prilikom prve zvanične posete Pančevu obišao je nekoliko lokacija u gradu koje su interesantne investitorima iz Kine. Najviše pažnje privukla je industrijska zona Grinfild 2 u blizini Luke Dunav.

Beograd, 24. avgusta 2015. - Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mancang tokom sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vucicem. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

IZVOR: Tanjug/Sava Radovanović (Arhivska fotografija)

“Imamo nameru da napravimo jednu kinesku industrijsku zonu, naziv nije važan ali bitno je da budemo u Srbiji. Mi sada biramo lokaciju da bude u Pančevu, Beogradu, Novom Sadu za sada nije određeno”, kaže Li Mančang.

Kinezi su obišli Južnu i Severnu industrijsku zonu, kao i Staklaru za koju je do nedavno bila zainteresovana jedna njihova kompanija.

Zanimale su ih lokalne podsticajne mere i brzina izdavanja dozvola.

Ove aktivnosti u sklopu su dogovora dve vlade da se poveća nivo investicija Kine u Srbiji i predstavljaju pripremu za posetu premijera Aleksandra Vučića Kini krajem ovog meseca.

“Kineske investitore ovde zanima pre svega ulaganje u oblasti upravljanja otpadom, agrobiznisa, lučkog transporta i uopšte ulaganje u infrastrukturu. Tako da je jedna od tema bila i eventualno javno privatno partnerstvo sa nekom od njihovih infrastrukturnih kompanija za izgradnju potamiškog kolektora”, kaže gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

Ovih dana dogovorena je i prva investicija u zoni Grinfild 2. Transnafta i Oiltanking, nemačka kompanija, na 12 hektara izgradiće skladišta za naftne derivate, kaže gradonačelnik Pavlov koji se nada da će Kinezi opremiti preostali deo zone na površini od 70 hektara.

Pančevo već dugo nema odgovarajući sistem lokalnih posticajnih mera koji bi privukao investitore i on će biti gotov do kraja godine, najavio je gradonačelnik Pančeva.


IZVOR: RTV

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *