Li Kećijang: Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope na „brznom putu”

Kineski premijer Li Kećijang i lideri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji učestvuju na Četvrtom samitu u kineskom gradu Sudžou, jutros su nastavili svoje aktivnosti u Pekingu. Do tog grada su putovali brzim vozom preko Šangaja.

U vozu je premijer Li Kećijang izjavio da kineska vlada pridaje veliku pažnju izgradnji i renoviranju transportne infrastrukture, kako bi se poboljšao život stanovnika. Nakon 30 godina sprovođenja politike reforme i otvaranja, brzni voz je postao najomiljenijo saobraćajno sredstvo putovanja i „zlatni primer ” kineske industrije.

Kina želi da podeli svoje iskustvo u ovom području sa zemljama centralne i istočne Evrope i pruži generalni plan izgradnje i renoviranja transportnog sistema, kao i pomoć u izgradnji i integraciji industrijskih parkova odgovarajućim zemljama.

Li Kećijang je ranije izjavio da su se učesnici Samita složili da se razmena i saradnja Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, od formiranja mehanizma za saradnju, neprestano produbljuje. Na ovom skupu je prvi put usvojen petogodišnji plan o produbljivanju saradnje, što pokazuje da će mehanizam nastaviti da funkcioniše i da će perspektiva biti još šira.

Li je naglasio da se kineska strana zalaže za formiranje otvorenog, tolerantnog i uzajamno korisnog partnerstva. On je precizirao da će ove zemlje ispuniti Srednjoročni plan o saradnji i Smernice iz Sudžoa. One će neprestano poboljšavati infrastrukturu i međusobno povezivanje, kao što je pruga Beograd – Budimpešta. Osim toga, razgovaraće o saradnji kada su luke na Jadranskom, Baltičkom i Crnom moru u pitanju, proširiti kanale finansiranja, unaprediti rast trgovine i investicija, jačati kulturnu i društvenu razmenu.

voz li kecijang samit

IZVOR: CRI Online/weibo.com

 

 


IZVOR: CRI Online/Agencije PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *