Li Kećijang: Političko poverenje dokazati projektima

Izgradnja pruge Beograd – Budimpešta i auto-puteva, razvoj industrijskih parkova i dolazak kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru tri su najvažnije stvari za odnose Srbije i Kine, poručio je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa premijerom Kine Li Kećiangom i zatražio njegovu podršku.

Premijer Kine je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počne do kraja godine, najavio da će kineska strana donirati oko 4,4 miliona evra Srbiji za realizaciju ovog projekta, a podržao je i dolazak kompanije HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje u Železari.

IZOR: srbija.gov.rs

IZOR: Vlada Republike Srbije

Vučić, koji je danas počeo bilateralnu posetu Kini, rekao je da je pruga Beograd – Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na ovom projektu.

“Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje smederevske Železare doprinelo bi reindustijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom”, naglasio je premijer Vučić, a prenosi Vlada Srbije u saopštenju.

Premijer Li Kećiang je rekao da dugo, tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela.

“Železara je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i čitav region”, zaključio je Li Kećiang.

On je istakao da postoji potencijal za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i u oblasti kulture i turizma.

Nakon sastanka, dvojica premijera prisustvovala su potpisivanju nekoliko memoranduma, između ostalog i Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS) o Železari.

Potpisani su i Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice auto-puta E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Srbije u NR Kinu, kao i Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Repubike Srbije i NR Kine za 2016-2020.

Kako je saopšteno je iz Vlade Srbije, Vučić je sa kineskim predsednikom razgovarao o ekonomskim i političkim odnosima dveju zemalja.

Vučić je istakao da Srbija Kinu doživljava kao velikog prijatelja i zahvalio na podršci koju je ta zemlja pružala po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pred Unesko.

Srpski premijer je naglasio važnost ekonomskih razloga posete srpske delegacije Kini i izjavio da je Srbija potpisala najviše sporazuma tokom svog boravka u Sudžou i Pekingu.

Za Srbiju su, kako je naglasio, važni projekti izgradnje pruge Beograd – Budimpešta i srpska strana spremna je da do kraja godine počne radove na izgradnji.

Prioritet Srbije u saradnji sa Kinom je izgradnja auto-puteva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija.

“Ali ono što je naš apsolutni prioritet je Železara Smederevo i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato Vas molimo da podržite HBIS”, istakao je Vučić.

“Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i drugim oblastima kao što su kultura i turizam”, rekao je on.

Si Đinping je dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji.

On je naglasio da treba raditi na reindustrijalizaciji Srbije i da će Kina podržati kako kompaniju HBIS tako i pruge velike kompanije da ulažu u Srbiju, a termoelektrana Kostolac, izgradnja auto-puteva, pruge Beograd- Budimpešta, osnovi su saradnje.

Si Đinping je rekao da kineske kompanije rade na velikim infrastrukturnim projektima u Americi, Rusiji, Francuskoj i za su kvalifikovane i povoljne za izgradnju sličnih projekata i u Srbiji.


IZVOR: RTS /  FoNet / Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *