Li Kećijang o pitanju Južnog kineskog mora

Kineski premijer Li Kećijang juče je na 10. Samitu istočne Azije izložio princip i stav Kine o pitanju Južnog kineskog mora.

Li Kećijang je izjavio da Kina insistira na rešavanju sporova o Južnom kineskom moru kroz pregovore i konsultacije. Mir i stabilnost u oblasti Južnog kineskog mora štiti interese Kine i zemalja ASEAN.

li kecijang

IZVOR: CRI Online/chinanews.com

„Zahvaljujući naporima Kine i zemalja ASEAN, u Južnom kineskom moru godinama se održava mir i stabilnost bez stranog mešanja. Svestrano sprovodimo Izjavu o akciji povezanih strana, pokrenuli smo praktičnu saradnju, aktivno unapređujemo konsultacije „kriterijuma o akciji” i postigli smo važan napredak. To treba da zajedno negujemo”, rekao je Li.

Li je ukazao da Kina dosledno i odlučno podržava slobodnu plovidbu i letenje u oblasti Južnog kineskog mora.

Nestabilnost u tom delu šteti interesima Kine i drugih zemalja. Izgradnja kineskih objekata na ostrvima koje joj pripadaju je racionalna i legalna, i nema uticaja na druge zemlje i ne utiče na slobodu plovidbe.

Li je istakao da će Kina i dalje mirno rešiti sporove kroz konsultacije i dobro kontrolisati nesuglasice. Kina želi da sa drugim zemljama u regionu izgradi mirno i prijateljsko Južno kinesko more.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Đi Sju)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *