Li Kećijang: Kineska ekonomija se neće suočiti sa “tvrdim prizemljenjem”

Kineska ekonomija se neće suočiti sa “tvrdim prizemljenjem”, izjavio je danas kineski premijer Li Kećijang.

“Sve dok budemo istrajni u sprovođenju reformi i otvaranju ekonomije, kineska privreda neće imati ‘tvrdo prizemljenje'”, rekao je Li na godišnjoj konferenciji za novinare na Svekineskom narodnom kongresu, prenosi agencija Frans pres.

li kecijang svekineski kongres

IZVOR: news.cn

Nakon što su delegati na kongresu odobrili petogodišnji plan za ekonomski i socijalni razvoj, u okviru kog je obećan prosečan privredni rast od najmanje 6,5 odsto u periodu od 2016-2020. godine, Li je rekao da će Kina smanjiti birokratiju za preduzeća, raditi na obaranju korporativnog duga i unapređenju finansijskih propisa.

Takođe je obećao i da će osigurati da ne bude masovnih otpuštanja usled restrukturiranja preduzeća u sektoru teške industrije.

Li je kazao da bi centralna vlada mogla povećati sredstva za pomoć otpuštenim radnicima, povrh 100 milijardi juana (15,3 milijarde dolara) sredstava opredeljenih u februaru za premeštanje otpuštenih radnika na druga radna mesta.

Kineski premijer nije precizirao koliko će radnika ostati bez posla, niti kako će se sprovesti postupak njihovog premeštanja i prekvalifikacije, navodi Rojters.

“Imamo dugoročno poverenje u kinesku ekonomiju i ono nije neutemeljeno. Kineska ekonomija ima i nadu i poteškoće, ali ako pogledamo ekonomske pokazatelje i ukupan trend, nade su veće od poteškoća”, izjavio je Li.


IZVOR: Tanjug  PRIPREMILA: Ana Cvetković

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *