Li Kećijang: Gradnja pruge Beograd – Budimpešta počinje već ove godine

Izgradnja brze pruge između Srbije i Mađarske počinje ove godine, rekao je kineski premijer Li Kećijang na današnjem Samitu u Kini.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Četvrtom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u Kongresnom centru Taihu u kineskom gradu Sudžou.

U obraćanju na početku petog samita između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Li je rekao da je ova pruga veza koja će smanjiti vreme potrebno da se dođe do Budimpešte za više od pola.

Pruga treba da bude gotova za dve godine.

Potpisivanje okvirnog sporazuma o modernizaciji i rekonstruciji pruge Beograd- Budimpešta (IZVOR: Blic)

Potpisivanje okvirnog sporazuma o modernizaciji i rekonstruciji pruge Beograd- Budimpešta (IZVOR: Blic)

Otvarajući Ekonomsko-trgovinski forum premijer Kine Li Kećiang je, kako je saoštila Vlada Srbije, rekao da trgovinska razmena između Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, uprkos ekonomskoj krizi u svetu, beleži rast, kao i da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

On je naglasio da je veliki broj kineskih kompanija raspoložen da investira u zemljama CIEZ, kao i da Kina želi da kompanije iz tih zemalja više investiraju u Kini.

– U Srbiji sam nedavno prisustvovao otvaranju mosta i to je prvi veliki projekat u zemljama CIEZ. Želimo da ih bude više – zaključio je Li Kećinag.

Nakon Ekonomsko-trgovinskog foruma, premijer Kećiang otvorio je Četvrti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope‎.

On je istakao tom pirlikom da će saradnja Kine i zemalja CIEZ uneti novo svetlo i da mora biti usmerena na budućnost.


IZVOR: Blic

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *