Li Kećiang započeo posetu Brazilu

Premijer NR Kine, Li Kećiang, doputovao je juče u zvaničnu posetu Brazilu. Tokom njegove posete biće potpisani brojni ugovori sa Brazilom.

Predviđeno je da glavne teme razgovora na najvišem diplomatskom nivou budu vezane za finansije, tehnologiju i infrastrukturne projekte.

brasil

IZVOR: CRI Online/weibo.com

Direktor Razvojne banke Latinske Amerike, Enrike Garsija, kaže da Kina ima ključnu ulogu u pomoći Latinskoj Americi u ekonomskoj transformaciji. On ističe kako je izvoz u Kinu iz ovog regiona uglavnom baziran na sirovine, dok se iz Kine najvećim delom uvoze gotovi proizvodi. Prema Garsiji, zemlje Latinske Amerike žele balansiranu trgovinsku razmenu.

Tokom posete kineskog premijera, razgovaraće se i o investicijama Kine u zemlje Latinske Amerike. Oko 80 procenata investicija u Venecueli, Brazilu i Argentini, poreklom su iz Kine.

Kina je kreirala investicioni fond namenjen Brazilu, čija je vrednost 50 milijardi dolara. Sredstva iz fonda će biti upotrebljena za izgradnju železnice koja treba da poveže brazilsku atlansku obalu sa pacifičkom obalom Perua. Novac iz fonda će takođe biti uložen i u proizvodnju čelika, automobilskih delova i energije, kao i u luke i hidroelektrane.

Kina je najveći trgovinski partner Brazila iz koga u velikim količinama uvozi soju, naftu i rude gvožđa. Nova železnička linija omogućiće da se brazilska soja i rude prebace iz luka na Pacifiku do Azije, zaobilazeći Panamski kanal.

U delegaciji Kine koja je sa premijerom Li Kećiangom doputovala u Brazil, nalazi se i oko 200 poslovnih ljudi.


IZVOR: Agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *