Letnji sastanak kineskih lidera u letovalištu Bejdajhe

Očekuje se da će definisanje ciljeva ekonomskog razvoja u narednih pet godina biti među najvažnijim temama predstojećeg godišnjeg sastanka lidera KP Kine u letovalištu Bejdajhe, na obali Bohajskog mora, u provinciji Hebej.

Od ere Mao Cedunga, sastanci lidera KP Kine u letovalištu Bejdajhe postali su tradicionalni.

446debebc05d49dc937c1a47aaeb8031

IZVOR: CRI Online/dfic.cn

Či Fulin, predsednik Instituta za reforme i razvoj, očekuje da će na predstojećem sastanku biti donate odluke u vezi 13. petogodišnjeg plana (2016 – 2020) kako bi bili, kako je rekao, ispunjeni zahtevi razvoja Kine, ublaženi kratkoročni silazni pritisci i ostvareni znatni uticaji na srednji i dugi rok.

“U ovom trenutku, mislim da je uspešna strategija daleko važnija od rešavanja jednog ili dva konkretna pitanja”, rekao je Či Fulin, pojasnivši da takva strategija može postaviti stabilna očekivanja na srednji rok, ulivajući ljudima poverenje u suočavanju sa kratkoročnim silaznim pritiscima.

Predstojeći 13. petogodišnji plan biće prvi takav plan koji donosi sadašnja vlada u Pekingu, ali i poslednji, uoči ispunjenja cilja izgradnje dobrostojećeg društva do stote godišnjice osnivanja KP Kine, 2021. godine.

Podsetimo, izveštaj sa zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 18. saziva, usvojen krajem 2012. godine, predviđa da BDP i dohodak po glavi stanovnika u gradskim i seoskim područjima 2020. treba da bude dvostruko veći u odnosu na 2010. godinu.

Osim toga, sastanak u letovalištu Bejdajhe dolazi nakon sastanka Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine, održanog 30. Jula, na kojem je najavljeno jačanje ciljane politike u borbi protiv pritisaka na privredu.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *