Krulj: Poseta Kini može doneti nove investicije i projekte

Poseta Premijera mogla bi da donese nove investicije, infrastrukturne projekate, strateška partnerstva, izjavio je ekonomiski savetnik u vladi Vladimir Krulj.

Krulj je rekao da tokom posete očekuje, primera radi, potpisivanje sporazuma o početku izgradnje i modernizacije pruge Beograd – Budimpešta.

“Videli smo da je nedavno potpisan i sporazum između kineske i mađarske vlade u vezi sa realizacijom tog izuzetno važnog infrastrukturnog projekta, a gde kineska strana učestvuje u finansiranju”, rekao je Krulj koji je i vanredni profesor na Univerzitetu u Luvenu.

krulj kina

IZVOR: Tanjug

Prema njegovim rečima, za očekivati je da bude potpisan i memorandum o razumevanju sa kompanijom HBIS iz Habeija, jednom od najvećih svetskih kompanija u ovoj oblasti, koja je pokazala veliko interesovanje za privatizaciju Železare Smederevo.

“Već izvesno vreme su u toku pregovori sa tom kineskom kompanijom, a sporazum bi mogao da otvori prostor za raspisivanje novog javnog poziva za privatizaciju Železare Smederevo i najzad za pronalaženje partnera za to strateško preduzeće”, rekao je Krulj.

On je dodao da će Vučić učestvovati i na Samitu Kine i 16 zemalja našeg regiona, gde će se takođe razgovarati o kineskim investicijama u zemljama južne i centralne Evrope.

Ova zvanična poseta će biti prilika i da se razgovara i sa mnogim kineskim kompanijama koje su zainteresovane za ekonomsku saradnju sa Srbijom, dodao je Krulj.

Kako je istakao, tokom posete kineskog premijera Li Kećijanga Srbiji, krajem prošle godine, bilo je reči i o zainteresovanosti kineskih kompanija za infrastrukturne projekte u Srbiji – na primer u segmentu energetike, rekonstrukcija termoelektrane Kolubara i izgradnja Kolubare B.

Kineski kreditom se finansira izgradnja prvog novog elektroenergetskog proizvodnog kapaciteta posle više od 30 godina – termoelektrane od 350 MW u Kostolcu, podsetio je on.

“Kineske kompanije su pokazivale interes i za privatizaciju PKB-a. Vidimo da je kineski Telekom zainteresovan za privatizaciju Telekoma Srbija. Naša je želja da privučemo kompanije koje su zainteresovane za ulaganja u hemijski i metalski kompleks”, naveo je Krulj.

Kineske kompanije su izgradile “Pupinov most” Zemun – Borča, a postoji interesovanje kineskih kompanije i za druge slične građevinske projekte.

“Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Kina u uvozu četvrti po veličini spoljnotrgovinski partner Srbije. Zbog toga ova poseta premijera Vučića ima izuzetan ekonomski znacaj za Srbiju”, istakao je on.

Krulj naglašava da je i politički znacaj posete izuzetan, s obzirom na činjenicu da Srbija sa Kinom ima izuzetno dobre političke odnose i da Kina kao stalni član Saveta bezbednosti UN podržava Srbiju na međunarodnom planu.

“Videli smo to i u slucaju Kosova, kao i u slucaju Rezolucije o Srebrenici”, zaključio je Krulj.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *