Kraj hegemonije SAD-a

Jednopolarni svet definitivno je prestao da postoji. SAD više nikada neće imati moć da po svom nahođenju i u skladu sa svojim interesima izaziva različita ratna žarišta po svetu. Svakako, SAD kao donedavno neprikosnovena i jedina svetska sila koja je u periodu dužem od dve decenije u potpunosti upravljala i kontrolisala svetske društvene, političke i ekonomske tokove, ostaće snažan činilac u novom ustrojstvu koje se gradi a čiji je pokretač u prvom redu rastuća snaga NR Kine.

RUSSIA-CHINA

Kina je tokom proteklih nekoliko meseci praktično isplivala na vrh svetskih zbivanja. Čitav niz gigantskih infrastrukturnih i ekonomskih projekata u okviru planova realizacije Novog puta svile, pokretanja Azijske infrastrukturne banke, kao i novouspostavljanja strateškog partnerstva sa Ruskom Federacijom, doprineli su i formalnom početku kraja unipolarnog sveta, odnosno okončanju potpune dominacije SAD-a kakva je postojala još od raspada SSSR-a i kolapsa Istočnog bloka.

Ekonomske ambicije Kine, svakako imaju političku pozadinu, ali se ona ne zasniva na imerijalističkoj i neokolonijalističkoj doktrini, kao ni želji za apsolutnom dominacijom kakvom se odlikuje spoljna politika SAD-a. Suprotno tome, politička dimenzija narastajuće moći Kine je u duhu i tradiciji kineske civilizacije, i kao takva, zasnovana je na načelu poštovanja slabijih država i ravnopravnih partnerstava u pravcu što bolje i korisnije saradnje.

Katastrofalno stanje u kome se trenutno nalazi Bliski istok, izbeglička kriza, terorizam, nesrazmerna raspodela svetskog uticaja te samim tim i bogatstva, predstavljaju posledice američkog intervencionizma i različitih političkih i društvenih eksperimenata.

Nedavno obraćanje predsednika NR Kine, ali i predsednika Ruske Federaciuje u UN, u kojoj su oštro kritikovani potezi SAD-a koji su uzrokovali brojna svetska žarišta, ne predstavljaju samo simboličnu kritiku spoljne politike SAD-a, već početak promene globalnih odnosa što se uostalom uočava i kroz vojnu intervenciju Ruske Federacije u Siriji protiv Isamske države koja je usledila na poziv legitimne vlade u Damasku, ali i kroz raniji čvrsti i nepokolebljiv stav Pekinga da zaštiti svoj suverenitet u Južnom kineskom moru.

Kina kao svetska sila zasnovana je na mirnodobskim principima, i kao takva okončaće samovolju SAD-a.

Kina se zalaže za uspostavljanje principa “ravnopravnih partnerstava” među državama, na šta je ukazao kineski predsednik Si Đinping prilikom svog poslednjeg govora u sedištu Ujedinjenih nacija. Ističući kako treba uvesti princip “gde velike i jake zemlje neće maltretirati male, slabe i siromašne”, kineski predsednik je najbolje ukazao na osnovni princip koji će Kina beskompromisno slediti.

U tom pravcu, Si Điping se založio za sveobuhvatni i humaniji pristup rešavanju svih bezbednosnih pretnji i to uz učešće Saveta bezbednosti UN. Ukazujući kako “treba napusti hladnoratovski mentalitet u svim manifestacijama i sprečiti nastajanje konflikata”, kineski predsednik je istakao potrebu da se nesporazumi rešavaju isključivo mirnim putem i dijalogom.

Govor kineskog predsednika u UN, kao i nedavna najava ministra spoljnih poslova Ruske federacije Sergeja Lavrova da će Rusija pokrenuti inicijativu u UN da se u ovom svetskom telu donese deklaracija koja bi jasno potvrdila princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država, predstavljaju početak definitivnog sloma političke i vojne hegemonije SAD-a, ali i početak uspostavljanja pravednijeg odnosa u svetu koji svakako neće biti ni jednostavan i zavisiće u velikoj meri od sposobnosti SAD-a d prihvati novu geopolitičku realnost.

Postavlja se pitanje, da li će se i kako Srbija snaći u okviru trenutnih svetskih tokova, odnosno da li će politički establišmenti biti u stanju da prepoznaju jedinstvenu istorijsku mogućnost koja se nameće sama po sebi kao logičan potez a koja podrazumeva uspostavljanje što bliže saradnje sa NR Kinom.


Za portal SRBIJA I KINA: Boris Simić

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora (portal srbijaikina.rs) i autora.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *