Konsenzusi sa sastanka Si Đinpinga i Baraka Obame

Kineski predsednik Sji Đinping i američki predsednik Barak Obama održali su razgovore prilikom susreta na četvrtom Samitu o nuklearnom pitanju koji se održava u Vašingtonu.
Ovo je prvi susret dva lidera ove godine, i smatra se jednim od najbitnijih bilateralnih susreta ovog samita. Pre samog susreta predsednik Sji je ponovio da Kina i Sjedinjene Države treba da grade novi tip značajnih odnosa dveju država, lišenih konfrontacije i konflikta, a zasnovanih na zajedničkom poštovanju i zajedničkoj koristi.

President Obama and Chinese President Xi Jinping hold a joint press conference in the Rose Garden at the White House on Friday.

Konferencija za novinare u Beloj kući

Predsednik Obama je naglasio da je posvećen održavanju dobre inetrakcije sa predsednikom Sji Đinpingom, i da je voljan da suzi razlike i proširi konsenzus izmežu dve strane.

Dva sata dug sastanak uključio je detaljne poglede dvojice lidera na bilateralne odnose po međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa. Obe strane pokazale su još veću želju za produbljivanjem saradnje u brojnim oblastima, kao i jačanju održivih bilateralnih odnosa i stabilne saradnje. Sa satanka dvojice lidera posebno je istaknuto sledećih 8 konsenzusa: 1. Kina i SAD treba da prošire iskrenu i praktičnu saradnju, upravljanje, kontrolu i da rešavaju sporove na odgovarajući način, kako bi se izgradio novi tip odnosa. 2. Dva lidera očekuju da će se ponovo susresti tokom samita G20 u Hangdžou u septembru ove godine. Kina i SAD treba da jačaju koordinaciju u makropolitici i postignu pozitivne rezultate do početka samita. 3. U zajedničkoj izjavi dvojice predsednika o klimatskim promenama, obojica su potvrdili posvećenost naporima rešavanja ovog problema, s obzirom na to da su obe države dva svetski najveća emitera ugljenika, kao i da planiraju da 22. aprila, potpišu sporazum postignut u Parizu. 4. Dve strane takođe planiraju nastavak pregovora o osnivanju Sino-US investicionog sporazuma, i da se nadaju „vin-vin” dogovoru. 5. U zajedničkom saopštenju dvojice predsednika se navodi I da su potvrdili svoju zajedničku posvećenost globalnoj nuklearnoj bezbednosti i dali obećanje da će nastaviti saradnju u ovoj oblasti izvan Samita o nuklearnoj bezbednosti. Oni su se složili da je zajednička saradnja po pitanju nuklearne bezbednosti postala svetla tačka u izgradnji novog tipa odnosa između razvijenih I zemalja u razvoju. 6. Dve strane su dogovorile i da će i dalje promovisati praktičnu saradnju u vojnoj, kulturološkoj, humanističkoj oblasti, ali i u oblasti umrežavanja , sprovođenja zakona i borbi protiv terorizma. 7. Dve strane su se obavezale i da će se na konstruktivan način baviti i sprovoditi saradnju po osetljivim pitanjima u Azijsko-Pacifičkim poslovima. 8. Dve strane su izjavile i da će održavati blisku komunikacijsku saradnju o važnim pitanjima kao što su nuklerano pitanje na Korejskom poluostrvu, iransko nuklearno pitanje, po pitanju Avganistana, globalnog zdravstvenog pitanja, kao i na razvoju i održavanju mira. U izjavi dvojice lidera se još ističe da ovih osam konsenzusa nisu važni samo za odnose Kine i Sjedinjenih Država, već su važni za dobrobit celokupnog naroda sveta.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *