Ko to vidi nosač aviona?

Ko i zašto plasira vesti da famozni kineski nosači aviona špartaju pored sirijske obale?

Ubrzo nakon što je započela ruska vojna intervencija u Siriji, čitav niz medija objavio je navodne izjave o spremnosti Kine da se umeša u konflikt. Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Kine je 8. oktobra izdalo saopštenje da ne raspolaže informacijama o učešću kineske vojne avijacije u operacijama protiv Islamske države u Siriji.

Brojni senzacionalistički naslovi u stranim i domaćim medijima, kao i sadržaji članaka, isticali su kako se kineski nosač aviona „Ljaoning“, uputio ka sirijskoj obali. Izraelski medij „Debka” je tako 2. oktobra objavio vest da je još krajem septembra kineski nosač aviona bio u blizini sirijske obale, odnosno da je uplovio u rusku bazu u Tartus. Pri tome se senzacionalistički isticalo kako će avijacija sa ovog nosača učestvovati u ruskim vojnim operacijama.

IZVOR: Xinhua/Li Tang

IZVOR: Xinhua/Li Tang

Ove vesti su se ispostavile kao neproverene i naivne, uzimajući u obzir činjenicu da čak ne postoji ni jedna fotografija kineskog nosača aviona u akciji. Njegovo kretanje moralo bi biti zapaženo s obzirom na dužinu puta koju bi trebalo da pređe od Kine do obala Sirije (posebno preko Indijskog okeana i Sueckog kanala) i veoma je neobično da se objavljuju takve vesti a da ne postoji čak ni jedna fotografija koja ih dokumentuje.

Uostalom, prema izjavama predstavnika Ministarstva odbrane NR Kine, kineski nosač aviona „Ljaoning“, koji se pominjao kao čuveni nosač koji ide ka sirijskoj obali, predstavlja prvenstveno eksperimentalni i školski brod.

Iako se u medijima od početka ruske vojne kampanje u Siriji pojavljuju takođe i spekulacije o tome kako je NR Kina uputila u Siriju vojno-tehničku pomoć, za sada ni za ove navode nema nikakvih potvrda od strane kineskih zvaničnika. Međutim, to svakako ne znači da Kina Siriji nije pružila priličnu ekonomsku pomoć, pre svega kroz povoljne kredite.

Samovolja SAD-a koje izazivaju krizna žarišta po svetu od okončanja hladnog rata i koje su uostalom indirektno rezultirale da se Rusija vojno umeša u sirijski sukob, ni NR Kinu ne ostavljaju ravnodušnom i to posebno ukoliko se uzme u obzir negativna medijska kampanja koju SAD plasira o Kini u medijima koje kontrolišu, ali i njihovo mešanje u teritorijalni spor u Južnom kineskom moru.

Uzimajući u obzir sve potencijalne izazove Kina ubrzano gradi ogromnu okeansku flotu i razvija stratešku transportnu avijaciju te na taj način ujedno pojačava mogućnosti za eventulno delovanje vojne avijacije van sopstvene teritorije.

NR Kina je u vojno-tehničkom smislu sprema za potencijalne akcije u cilju zaštite svog suvereniteta, ali i spoljnopolitičkih interesa, koji se – za razliku od imperijalne politike SAD-a – zasnivaju na principima nenarušavanja suvereniteta drugih država, kao i na politici mira.

Ipak, treba napomenuti da bi bilo kakav oblik kineskog učešća u konfliktu označio kraj jedne epohe kineske spoljne politike koja traje više od tri decenije tokom kojih se Kina nije mešala u konflikte.


Za portal SRBIJA I KINA: Boris Simić

NAPOMENA: Prenošenje ovog članka je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora (portal srbijaikina.rs) i autora.
Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *