Ko je kompanija ‘HBIS’ koja preuzima Železaru Smederevo?

Kineska HBIS grupa čija je ponuda za privatizaciju Železare Smederevo juče prihvaćena, najveći je proizvođač čelika u Kini i treći po veličini u svetu.

zelezara-smederevo-8_660x330

Ova kompanija, nastala 30. juna 2008. godine spajanjem kompanija Tangstil i Hanstil u kineskoj pokrajini Hebej, ima preko 130.000 zaposlenih i 20 podružnica u svom sastavu, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet-stranici kompanije.

Posle nekoliko godina stabilnog rasta, HBIS grupa je ustanovila poslovni portfolio koji je usredsređen na industriju čelika i koji obuhvata mineralne resurse, finansijske usluge, proizvodnju opreme i modernu logistiku.

Krajem 2014. godine ova grupacija je posedovala imovinu vrednu 330 milijardi juana 44,73 milijarde evra, a u 2014. godini je proizvela 47,09 miliona tona čelika, generišući prihod od 280,6 milijardi juana što je 38 milijardi evra.

U 2015. godini HBIS grupa je na Forbsovoj listi 500 najvećih svetskih kompanija zauzela 239. mesto, a 2014. godine je zauzela 43. poziciju među 500 najvećih kineskih kompanija.

Proizvodi oko 30 grupa proizvoda, od bešavnih i šavnih cevi do pocinkovanog, belog, plastificiranog i trafo-lima. Proizvodi se prodaju u više od 120 zemalja sveta.

HBIS poseduje i tri ogranka u inostranstvu, Duferko, PMC Južnoafrička Republika i Internešenel holdings.

Ponuda kineske kompanije HBIS za privatizaciju Železare Smederevo prihvaćena je  nakon otvaranja ponude,  a cena je nešto veća od minimalne i iznosi 46 miliona evra. Vladina radna grupa  je juče u 11 sati otvorila ponudu, zajedno s kineskim partnerom, i zaključeno je da je ponuda u skladu s traženim uslovima na tenderu.


IZVOR: novaekonomija.rs

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

One thought on “Ko je kompanija ‘HBIS’ koja preuzima Železaru Smederevo?

  1. Nadamo se da ce dobro biti. Dobro dosli Kinezi :)
    Takodje, nadamo se da cemo mi uskoro imati neku vladu koja ce obustaviti nato/eu integracije.

    Sve najbolje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *