Kinezi zainteresovani za luku Rijeka

Delegacija Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine (NDRC), posetila je Hrvatsku ističući da im je veoma važna luka Rijeka.

IZVOR: panoramio.com

IZVOR: panoramio.com

Kako navodi Večernji list, za Hrvatsku je vrlo važno to što Kinezi daju prednost Luci Rijeka u odnosu na druge jadranske luke.

Tako su Kinezi hrvatskoj strani dali do znanja da u sklopu saradnje na području povezivanja luka, oni obilaze i druge luke na Jadranu – slovenački Kopar i crnogorski Bar, ali stav kineske strane je, uključujući i kineske investitore koji su bili deo delegacije, da Luka Rijeka ima veći prirodni i privredni potencijal od drugih jadranskih luka.

Kinezi očekuju konkretne informacije o novom tenderu za koncesionara na kontejnerskom terminalu na Zagrebačkoj obali.

Potpredsednik NDRC-a Ning Jizhe vrlo je zadovoljan razgovorima sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Tihomirom Oreškovićem, ministrom pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Olegom Butkovićem, a razgovore tokom svog boravka u Luci Rijeka ocenio je konkretnim i efikasnim.

Kineska strana je, kažu upućeni, tokom svog boravka u Hrvatskoj stekla utisak da sadašnja Vlada sa više interesa i konkretnije pristupa budućim projektima.


IZVOR: novaekonomija.rs

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *