Kinezi ulažu u obnovu aerodroma Ponikve

Ulaganjem, po principu koncesije, oko pet miliona evra ova vazdušna luka veoma brzo može da postane centar za kargo i civilni saobraćaj.

Ponikve-mali-avioni-na-pisti-aerodroma-snimio-S-Jovicic.png

IZVOR: Politika (Foto: Fo­to S. Jovičić)

Užice: Nada za završetak višegodišnje obnove aerodroma Ponikve kod Užica stiže iz Kine. Zainteresovanost da učestvuju u izgradnji infrastrukture ove vazdušne luke iskazali su minulog vikenda članovi delegacije kineskih privrednika prilikom posete užičkom kraju.

Juen Sjao Đun, predstavnik najveće državne građevinske kompanije u Kini zadužen za tržište istočne i centralne Evrope, posle obilaska Ponikava najavio je spremnost za ulaganja u te projekte, i to po principu koncesije. Ministar pravde Nikola Selaković, koji je inicirao posetu kineskih privrednika Užicu, naglasio je značaj obnove ovog aerodroma i njegovog osposobljavanja ne samo za civilni nego i za kargo saobraćaj, zarad bržeg slanja ovdašnjih proizvoda u svet.

Ova zainteresovanost s Dalekog istoka dolazi u važnom trenutku za Ponikve. Taj planinski aerodrom duge piste (3,1 kilometar), kao vojni teško oštećen u bombardovanju NATO 1999, postepeno se obnavlja poslednjih godina. Država (Ministarstvo odbrane) ga je, zarad razvijanja civilnog avio-saobraćaja na njemu, pre pet godina bez naknade prenela gradu Užicu na korišćenje. No preopterećeni gradski budžet ni uz pomoć malih okolnih turističkih opština nema snage da finansira niz potrebnih poslova na rekonstrukciji ove vazdušne luke. Zato se ono što je već učinjeno, s malo para i mnogo upornosti i snalaženja, ipak može smatrati vrednim doprinosom.

Direktor užičkog JP „Aerodrom Ponikve” Saša Savić kaže da je poslednjih godina na Ponikvama od zaostalih bombi očišćen onaj deo aerodromskog kompleksa (1,2 miliona kvadratnih metara) potreban za vazdušni saobraćaj. – Izvršeno je topografsko snimanje celog kompleksa i pribavljena sva dokumentacija za prvu fazu rekonstrukcije aerodroma. Uspeli smo 2013. godine i saobraćaj da pokrenemo: sa ove piste krenuli su prvi letovi poslovne avijacije, male letilice iz sveta već sleću i poleću odavde. Upravo se, zahvaljujući stalnoj pomoći Emira Kusturice, koji je shvatio razvojnu šansu aerodroma Ponikve za čitav region, pripremaju dalji poduhvati. Krećemo u ograđivanje jednog dela aerodroma kao i postavljanje svetlosnih sistema za noćno sletanje. Razumevanjem beogradskog aerodroma ustupljeno nam je oko 2,5 kilometra ograde koju su na Surčinu donedavno koristili i ona je već stigla na Ponikve. Stigla nam je i donacija za svetla – kaže Savić.

U čemu bi onda, pitamo ga, mogli da pomognu Kinezi?

– Na Ponikvama još nisu stvoreni uslovi za sletanje većih aviona, bez čega nema redovnog avio-saobraćaja, a bilo je najava iz sveta za takve letove, na primer iz Rusije u turističke svrhe, ali nismo mogli da ih prihvatimo. Procenjuje se da su nam potrebna ulaganja od oko pet miliona evra da aerodrom bude spreman i za veće letilice. Ali preveliki je to izdatak za lokalne zajednice u ovom delu Srbije. Zato je vredna pažnje ova kineska zainteresovanost. Kinezi su u ovim razgovorima iskazali želju za ulaganja u projekte koji bi im doneli korist. Na primer, da investiraju u aerodrom kao sastavni deo veće investicije u poljoprivredu ili turizam užičkog i zlatiborskog kraja. Uložili bi novac u obnovu aerodroma da bi, zauzvrat, dobili koncesiju da njime gazduju u određenom vremenskom periodu – objašnjava Saša Savić.

Nezavršeni važni poslovi na Ponikvama tiču se infrastrukture. Kontrolni toranj postoji i već je obnovljeno 2,2 kilometra piste, ali valja obnoviti i preostali nepun kilometar. Treba napraviti aerodromsku zgradu, terminal za putnike. Ni potpuno ograđivanje nije jeftin posao: obezbeđeno je 2,5 kilometara ograde, a treba ukupno 10 kilometara. Obavljanjem tih radova, uz nabavku dela navigacione opreme, otpočeo bi novi život ovog aerodroma, a nadu uliva i najavljeno osnivanje JP „Aerodromi Srbije” koje, prema najavama, uz glavne naše vazdušne luke i Ponikve treba da obuhvati.


IZVOR: Politika (Autor: B. Pejović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *