Kinezi u Brazil ulažu čak 50 milijardi dolara

Li Kećijang, premijer Kine, potpisaće sledeće nedelje u Brazilu ugovor o kineskoj investiciji od 50 milijardi dolara.

Si Đinping, kineski predsednik, najavio je u januaru da će ta država u narednih deset godina uložiti 250 milijardi dolara u Južnu Ameriku. Iz Kećijangove posete Brazilu, tokom koje će biti potpisan bankarski sporazum dve države, vidi se da taj ambiciozni plan Pekinga počinje da se ostvaruje.

sv-kina_620x0

Predsednik Si Đinping i premijer Li Kećijang

ŽELEZNICA

Kinezi žele da izgrade železnicu od brazilske obale Atlantskog okeana do peruanske obale Pacifičkog okeana kako bi smanjili troškove dopremanja sirovina iz Južne Amerike. Pored toga, u planu je ulaganje s brazilskom državom u zajedničku proizvodnju čelika. Bi-Bi-Si navodi da Brazil trenutno najveći deo gvožđa izvozi upravo u Kinu.

– Moraćemo da sačekamo kraj posete da vidimo kojih će sve projekata biti – kaže Žoze Grasa Lima, brazilski državni podsekretar zadužen za Aziju i Okeaniju.
Pored ogromnog transkontinentalnog železničkog projekta, kineski novac bi u Brazilu trebalo da bude uložen i u proizvodnju automobilskih delova, energetiku, luke, hidroenergiju i nacionalnu železnicu.

Brazilska privreda, koja je svojevremeno bila jedna od najbrže rastućih u svetu, stagnira u poslednjih pet godina. Javnost u toj državi je uznemirena zbog korupcijskog skandala u državnom naftnom gigantu „Petrobras“, u koji su upleteni mnogi visoki dužnosnici. Kineski premijer će pored Brazila posetiti i Kolumbiju, Peru i Čile.

BANKA

Brazil je jedna od 20 država van Azije koje će učestvovati u osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, koju će voditi Kina i koju SAD vide kao pretnju po MMF i Svetsku banku. Ova banka, sa sedištem u Pekingu, koja bi trebalo da počne s radom krajem godine, zasad ima 57 osnivača. Izrael je poslednja država koja se priključila društvu u kojem su Francuska, Nemačka, Italija, Švedska, Švajcarska, Južna Afrika i druge.

VEZE SA INDIJOM

Narendra Modi, premijer Indije, protekle nedelje je boravio u poseti Kini, s kojom je njegova država dugo imala napete odnose zbog spora oko granice. Prema kineskoj ambasadi u Nju Delhiju, vrednost sporazuma potpisanih tokom susreta Modija s premijerom Kećijangom iznosi deset milijardi dolara. Kina i Indija deo su BRIKS-a, koji još pored njih čine i Brazil, Rusija i Južna Afrika.


IZVOR: Blic (Priredio: Nemanja Vlačo)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *