Kinezi sve brojniji među tehnološkim milijarderima

Na „Forbsovoj“ listi 100 najbogatijih u oblasti tehnologije, 51 milijarder je iz SAD, a 20 njih je iz Kine. Najbolje rangirani Kinez je sedmoplasirani Džek Ma čije bogatstvo je procenjeno na 23,2 milijarde dolara.

Sve je veći broj Kineza među tehnološkim milijarderima, navodi magazin Forbs, uz zaključak da će „sledeća tehnološka revolucija možda doći izvan Silicijumske doline“, prenosi list Čajna dejli.

china-technology-microprocessor-flagDžek Ma, sedmi na listi, osnivač je kompanije za onlajn trgovinu „Alibaba grup“, prenosi Beta.

Drugi Kinez na listi u oblasti tehnologije je Poni Ma, osnivač internet kompanije „Tensent holdings“, poznatoj po servisu za instant poruke „Vi čet“ (WeChat).

Njegovo bogatstvo se procenjuje na 17,9 milijardi dolara.

Bogatstvo Lej Džuna, koji teži da postane „Stiv Džobs u Kini“, vredi 13,4 milijarde dolara, a na listi se popeo za jedno mesto zahvaljujući velikom skoku prodaje pametnih telefona njegove kompanije „Sjaomi“.

Prestigao je Robina Lija, izvršnog direktora kompanije „Baidu“, čije su akcije pale gotovo 20 odsto u poslednjih 12 meseci.

Među kineskim tehnološkim tajkunima je i jedna žena, izvršna direktorka firme „Lens tehnolodži“, koja proizvodi staklene zaštite za pametne telefone, tablete i laptopove.

Džoj Ćunfej, s bogatstvom od 7,5 milijardi dolara, zauzela je 30. mesto na Forbsovoj listi.

Na vrhu liste je najbogatiji čovek na planeti, Bil Gejts, sa 79,6 milijardi dolara. Iza njega je Leri Elison, osnivač kompanije „Orakl“, čije se bogatsvto procenjuje na 50 milijardi dolara.

Na trećem mestu je izvršni direktor „Amazona“ Džef Bezos, sa bogatstvom od 47,8 milijardi dolara.


IZVOR: RTS

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *