Kineski privrednici zainteresovani za razvoj turizma i poljoprivrede na Zlatiboru

Kineski privrednici zainteresovani su za razvoj turizma i poljoprivrede na Zlatiboru, ali ističu nedostatak putne infrastrukture.

zlatibor_kinezi_pok_1206

IZVOR: TANJUG

“Revitalizacija i osposobljavanje aerodroma Ponikve preduslov je za razvoj ovog kraja, kao i izgradnja autoputa kako bi transport proizvoda bio brži” istakla je predsednica Grupacije Ji Hao, Linda Vang.

“Mi Kinezi imamo izreku koja glasi: Gde prođe put, tu prolazi bogadstvo. U konkretnim razgovorima sa rukovodstvima Čajetine i Užica razgovaraćemo prvenstveno o aerodromu i poljoprivrednim i turističkim resursima i mogućoj saradnji u tim oblastima”, rekla je Vang.

Ona je istakla da je Zlatibor izuzetna turistička destinacija, koja zimi podseća na švajcarske skijaške centre.

Ministar pravde Nikola Selaković, koji je inicirao posetu delegacije kineskih privrednika Užicu, istakao je da se u delegaciji od 33 privrednika nalaze i oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, prehrambenom i prerađivačkom industrijom i distribucijom hrane u različite delove sveta.

Selaković je kineskoj delagaciji sugerisao i mogućnost turističke saradnje.

“Razgovaraćemo i o uvršćenju turističke ponude Zlatibora u programe kineskih turističkih agencija, sa posebnim akcentom na sportski turizam, jer Zlatibor ima jedan od najboljih uslova za pripreme sportista u ovom delu Evrope”, naglasio je Selaković.

“Čajetina je primer kako i mala opština od manje od 15 hiljada stanovnika može puno da ponudi. Radićemo i ubuduće na lokalnoj infrastrukturi i stvaranju privrednog ambijenta za privlačenje investitora. U realizaciji kapitalnih investicija nedostaje nam autoput i bolja povezanost sa ostatkom Srbije. Tu očekujemo pomoć države”, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Opština Čajetina predstavila je kineskoj delegaciji privrednika 22 razvojna projekta na Zlatiboru, među kojima su izgradnja panoramske gondole do Tornika, akva park, zabavni kompleks Obudovica, izgradnja sportskog aerodroma i mnogi drugi koji su sa pripremljenom dokumentacijom.


IZVOR: TANJUG

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *