Kineski privrednici: Srbija ima potencijal za investiranje

BEOGRAD: Kina nije među 10 najvećih investitora u Srbiji, ali postoji potencijal da se to promeni zbog velike zainteresovanosti kineskih privrednika za ulaganja u poljoprivredu, energetiku, infrastrukturu, građevinarstvo, turizam i IT u Srbiji, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sastanku predstavnika kompanija iz Srbije i Kine.

Na tom sastanku predstavnika više od 30 velikih kineskih kompanija iz raznih oblasti, koje posluju u inostranstvu, naglašeno je da je Srbija interesantna kineskim investitorima zbog ; povoljnih uslova za investiranje i podsticaja koje nudi stranim investitorima.

kina-srbija-jpg_660x330Predsednica Upravnog odbora grupe IHAJ, Linda Vang kazala je da je kineskim privrednicima veoma privlačan i veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa zemljama Evrope.

Ona je naglasila da su današnji sastanak privrednika i međusobni razgovori u PKS, “praktičan korak u ostvarivanju dalje saradnje”.

Ciljevi posete kineskih privrednika koji su od juče u Srbiji su upoznavanje sa uslovima za investicije, predstavljanje kineskih srpskim, šta je zajednički interes za saradnju.

“Prirodni uslovi u Srbiji su izuzetno privlačni za kineske biznismene, ali iako imamo tradicionalno dobre odnose na svim nivoima, u Srbiju nije došlo mnogo kineskih poslovnih ljudi”, kazala je Vang i dodala da je dijaspora Kine jedna od najvećih – 60 miliona kineskih poslovnih ljudi radi u inostranstvu.

Predsednik Privredne komore Beograda, Miroslav Miletić je kazao da je današnji sastanak kineskih i srpskih privrednika prilika za razgovor o konkretnom.

On je naglasio da je na jučerašnjem sastanku predsednik PKS-a Marko Čadež predložio da se formiraju zajedničko koordinaciono telo i baza podataka o interesovanjima i Kine i Srbije, čime će s omogućiti uvid u zajednička interesovanja i potrebe.

Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović kazao je da se saradnja Kine i Srbije intenzivirala poslednjih godina, podsetivši na izgradnju mosta Zemun-Borča i rekonstrukciju TE Kostolac, što su projekti važni i za kineske, već i za srpske kompanije zbog referenci koje donose za dalje poslove.

Po njegovim rečima, oblast komunalne delatnosti kroz javno-privatno partnerstvo može da bude veoma interesantna za dalju saradnju, pored poljoprivrede, energetike, infrastrukture, zdravstva.


IZVOR: Beta

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *