Kineski naučnici napravili novi materijal za “nevidljive” avione

Grupa naučnika iz Kine napravila je materijal koji bi mogao da se nađe na oklopu budućih borbenih aviona i time ih učini još težim za detektovanje na radaru. 657916_kina-avioni11-foto-mod-gov-cn_f

Istraživači su razvili novi materijal koji odbija mikrotalase radara. Takvi materijali obično su suviše debeli da bi se koristili u pravljenju aviona, ali novi materijal je dovoljno tanak da se njime oblaže razna vojna oprema.

Današnji radari koriste nizove antena koje usmeravaju mikrotalase tako da pružaju približne informacije o veličini objekta i njegovoj udaljenosti. Uz materijale koji apsorbuju mikrotalase, signal se ne vraća do prijemnika , pa avion na skeneru može izgledati kao ptica.

“Naš apsorber je gotovo deset puta tanji od konvencionalnih”, kaže Venhua Su, jedan od članova tima kineskog Huanžong univerziteta nauke i tehnologije.

U njihovom radu, objavljenom u stručnom časopisu “Journal of Applied Physics”, tim opisuje da je materijal sačinjen od poluprovodljivih dioda i kondenzatora koji su utisnuti u štampanu ploču.

Taj sloj nalazi se ispod sloja bakarnih otpornika i kondenzatora debelih samo 0,04 milimetra. Sledi sloj tankog metala kojima saćastu strukturu i sloj tankog ravnog metala.

Stelt tehnologija smatra se ključnom u vojnom vazduhoplovstvu i do sada je njom dominirala Amerika. Ipak, ovo istraživanje i sve veći razvoj vojne opreme, Kinu bi uskoro mogao da stavi na lidersku poziciju.


IZVOR: B92/ defenseone.com

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *