Kineske investicije u regionu (VIDEO)

Kineski investitori jačaju svoju prisutnost na Balkanu i dolaze korak bliže ujedinjenom tržištu EU-a.
Čelnici zemalja regiona su proteklu nedelju proveli u Kini, jačajući diplomatske veze sa ovom zemljom i dogovarajući nove investicije sa njenim kompanijama.

Poslednjih godina kineski investitori jačaju svoje prisustvo na Balkanu pa tako dolaze korak bliže ujedinjenom tržištu Evropske Unije.

Reporter Al Džazire Emir Nuhanović analizirao je najzanimljivije kineske investicije u zemljama regiona i istražio je nove kapitalne projekte investitora sa Dalekog istoka.

Energetika, putna infrastruktura, tekstilna industrija, pa čak i finansije – kineski investitori zainteresovani su za sve u čemu postoji šansa za profit i što će ih dovesti korak bliže tržištu Evrposke Unije.

Početak novog investicionog talasa u Evropi, Kina je najavila još krajem novembra 2013. godine, kada je ova zemlja predstavila plan za unapređenje saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Autoputevi i termoelektrane

Među zemljama regiona, trenutno najviše kineskih investitora uspela je da privuče Srbija. U Srbiji se planira izgradnja deonica Koridora 11, što će nivo kineskih investicija u ovom sektoru podići na više 640 miliona evra.

Termoelektrane su takođe mamac za Kineze. U ovom sektoru najznačajnija investicija je termoelektrana i kopovi Kostolac, u čiju modernizaciju i proširenje bi trebalo da se uloži gotovo milijarda evra.

I Bosna i Hercegovina se bori za svoj deo kolača, a kineskim investitorima najzanjimljiviji je energetski sektor ove zemlje.

Početak saradnje označila je izgradnja termoelektrane Stanari u blizini Doboja. Vrednost ovog projekta procenjena je na 560 miliona evra.

Pored toga, kineski investitori izrazili su spremnost za ulaganje u blok 7 termoelektrane Tuzla, što je okarakterisano kao najznačajniji energetski projekat u Bosni i Hercegovini.

S tom investicijom i još nekoliko drugih, kineska ulaganja u energetski sektor ove zemlje mogla bi da premaši 1,3 milijarde evra.

O investicijama u mrežu autoputeva i brzih puteva tek se vode početni pregovori.

Luka Bar vrata prema ostatku Evrope

Kineski investitori nisu zaobišli ni Crnu Goru, zemlju koja bi preko luke Bar kao i već planiranu izgradnju autoputeva, trebalo da bude kapija kroz koju bi kineska roba išla dalje prema ostatku Evrope.

Uz to, Vlada ove zemlje od 2012. godine vodi pregovore za nove investicije u nekoliko termoelektrana, od čega je najozbiljniji projekat, za sada, izgradnja drugog bloka termoelektrane Pljevlja, čija se vrednost procenjuje na 330 miliona evra.

Kinezi grade autoput u Makedoniji. Ranije su dogovorene izgradnje dve deonice ukupne dužine 107 kilometara, što predstavlja investiciju od gotovo 570 miliona evra.

Vlada Makedonije pobrinula se i da 50 posto radova na ovim deonicama obavljaju domaće kompanije.

Kina je kroz prethodna tri samita sa zemljama Centralne i Istočne Evrope dogovorila osnivanje investicionog fonda vrednog 10 milijardi dolara.

Međutim, kruna ovonedeljnog Samita je najava kineskog predsednika da bi fond za investicije u 16 ​​zemalja Centralne i Istočne Evrope mogao biti povećan na 100 milijardi dolara – brojka koja bi trebala biti dovoljna za stvaranje novog puta svile.

kina-regija-investicije


IZVOR: Al Jazeera Balkans

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *