Kineska kompanija spremna da uloži u RTB Bor

Kineska državna rudarska kompanija Li Ten, koja u Kini ima rudnike bakra, zlata, olova i cinka, zainteresovana je za strateško partnerstvo s Rudarsko-topioničarskim basenom Bor.

IZVOR: Mondo/Aleksandra Petrovski

IZVOR: Mondo/Aleksandra Petrovski

Kinezi su ponudili da ulože između 350 i 400 miliona dolara, a zauzvrat predstavnici Li Tena traže manjinski udeo u najvećem srpskom proivođaču bakra i zlata i odgovarajući broj mesta u upravnom odboru i menadžmentu borske kompanije.

Krajem ovog ili početkom narednog meseca očekuje se i dolazak menadžmentu Li Tena koji će, kako je navedeno, tada i zvanično ponuditi Vladi Srbije predlog o strateškom partnerstvu s najvećim domaćim proizvođačem bakra i zlata.

Li Ten je spreman da u narednih pet godina investira gotovo pola milijarde dolara u otvaranje rudnika barka i zlata Cerovo u sastavu RTB za koje je pre nekoliko godina bila zainteresovana multinacionalna kompanija Glenkor.

Kinezi su spremni i da ulože novac za kupovinu neophodne rudarske mehanizacije, kao i izgradnju još jedna flotacije – postrojenja u kojem bi se prerađivala ruda dobijena iz Cerova.

Cilj je da se proizvodnje koncentrata barka iz borskih i majdanpečkih rudnika iz sastava RTB -a sa sadašnjih 220.000 uvećaju za dodatanih 200.000 tona godišnje, čime bi nova topionica, koja se sada dohranjuje sirovinama iz uvoza, radila punim kapacitetom.

Time bi se doprinelo da se godišnja proizvodnja u borskoj topionici sa sadašnjih 35.000 – 40.000 tona bakra ustali i na čak 80.000 tona bakra iz sopstvenih sirovina.

Na taj način uz metalurgiju bila bi zaokružena i kompletna rudarska proizvodnja.

Predstavnici kineske kompanije su već bili u poseti RTB-u i ispitali situaciju.


IZVOR: Agencije  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *