Kineska kompanija gradi auto-put u Republici Srpskoj

Kinezi će, definitivno, u Republici Srpskoj graditi auto-put Glamočani – Mlinište, u dužini od 96 kilometara! Sa kineskom kompanijom “Sinohidro” dogovoren je tekst ugovora i taj posao polako ulazi u završnu fazu, potvrdio je za “Novosti” direktor “Auto-puteva Republike Srpske” Dušan Topić.

 Predstavnici "Sinohindra" u Banjaluci krajem prošle godine (IZVOR: Večernje novosti)

Predstavnici “Sinohindra” u Banjaluci krajem prošle godine (IZVOR: Večernje novosti)

On je, po povratku sa velikog skupa koji je organizovao premijer Kine Li Kećijang sa premijerima 16 država centralne i jugoistočne Evrope, rekao da je boravak u Kini iskoristio za niz susreta sa kineskim partnerima koji su prisutni u Srpskoj i BiH.

– Kad je u pitanju projekat auto-puta Glamočani – Mlinište, nakon predugovora koji smo potpisali sa kineskom kompanijom u decembru 2014. godine, oni su uradili studiju opravdanosti i studiju uticaja na životnu sredinu, a sada smo izdogovarali i tekst ugovora koji će potom biti upućen na razmatranje kineskoj izvozno-uvoznoj Eksim banci – naveo je Topić.

Nakon što u banci, u kojoj prate razvoj ovog projekta poslednjih godinu dana, pregledaju tekst ugovora i prateću dokumentaciju, potpisivanje ugovora o kreditu sa ovom bankom bi moglo da usledi za nekoliko meseci. Kako je ranije rečeno, predviđa se da bi kredit, koji bi odobrila “Eksim banka”, trebalo da iznosi 1,5 milijardi evra.

– Usledila bi eksproprijacija zemljišta na prvoj trasi u dužini od 62 kilometra od Glamočana do Mrkonjić Grada, a paralelno sa tim i izrada projektne dokumentacije – istakao je Topić.

U prvoj fazi gradio bi se deo auto-puta od Glamočana do Mrkonjić Grada, u dužini od 62 kilometra, a potom preostala 34 kilometra od Mrkonjić Grada do Mliništa, odnosno do granice sa Federacijom BiH. U projekat bi tada trebalo da se uključe i Federacija BiH i Hrvatska, koje bi trebalo da nastave gradnju auto-puta dalje, prema moru.

Topić je istakao da je u Kini predstavio i novi plan Srpske kad je u pitanju gradnja dela Koridora 5c koji prolazi kroz RS.

– Do sada smo zastupali ideju isključivog građenja ove deonice putem kreditnih aranžmana, a sada smo promenili pristup i predstavili smo našim kineskim partnerima ideju javno-privatnog partnerstva, za koju su pokazali više interesovanja, a i mi ćemo na taj način dobiti više zainteresovanih kompanija za gradnju ovog auto-puta – kaže Topić.

U Kini su, kaže, nastavljeni razgovori i sa kompanijom “Šandong”, koja aktivno radi na planovima za izgradnju auto-puta i pruge od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada, kao i sa kompanijom CRBC oko auto-puta Brčko – Bijeljina.

– Uglavnom, svi kineski partneri znaju našu situaciju i naše potrebe, a boravak u Kini smo iskoristili da u svakom od tih projekata napravimo određeni pomak, u čemu smo i uspeli – rekao nam je Topić.

PROBIJANjE ROKOVA

Topić je potvrdio da će u izgradnji auto-puta Banjaluka – Doboj doći do probijanja rokova za završetak prve deonice od Doboja do Prnjavora, zbog poplava. Radovi će biti završeni na leto iduće godine, umesto u novembru ove godine, kako je bilo planirano ugovorom.

PROJEKTI SA KINEZIMA KOJI SU U TOKU

* AUTO-PUT Glamočani – Mlinište (Kompanija “Sinohidro”), dužina 96 kilometara

* Auto-put Banjaluka – Prijedor (Kompanija “Šandong”), 50 kilometara, plus brza cesta od Prijedora do Novog Grada, dužina 30 kilometara

* Auto-put Brčko – Bijeljina (Kompanija CRBC), dužina 30 kilometara


IZVOR: Večernje novosti (Autor: A. Macanović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *