Kineska ICBC banka otvara klirinšku banku u Rusiji

Kineska ICBC banka (Industrijska i komercijalna banka Kine), jedna od najvećih u svetu po obimu aktive, planira da otvori klirinšku banku u Rusiji za trgovinske transakcije u juanima i rubljama.

IZVOR: Bloomberg News/Nelson Ching

IZVOR: Bloomberg News/Nelson Ching

“ICBC banka je spremna da otvori klirinšku banku u Rusiji za plaćanja u juanima i rubljama”, izjavio je predsednik moskovske filijale te banke, Song Jang, za rusku agenciju RIA Novosti, i dodao da je udeo juana u prekograničnim transakcijama Kine porastao prošle godine na 23,6 odsto.

Kliring je utvrđivanje obaveza i potraživanja po osnovu hartija od vrednosti i novčanih sredstava između učesnika u vezi s poslovima s hartijama od vrednosti.

“Do kraja maja 2015. godine, Narodna banka Kine je imala bilateralne ugovore o zameni valuta sa centralnim bankama iz 32 zemlje sveta i regiona. Njihova vrednost je iznosila 3,1 bilion juana (481 milijardu dolara)”, rekao je Song.

Osnivanje klirinške banke bi, kako ocenjuje Raša tudej, moglo omogućiti Rusiji da iskoristi alternativne izvore likvidnosti i da emituje obveznice u juanima.


IZVOR: Tanjug  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *