Kina traži izvinjenje nakon izjave japanskog premijera

Kina je reagovala na izjavu japanskog premijera Šinzo Abea povodom 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata, tražeći da se Japan iskreno izvini za svoju agresorsku prošlost.

Kako prenosi BBC, premijer Abe se u svom govoru nije direktno izvinio žrtvama japanske agresije, već je samo rekao da buduće generacije Japanaca ne treba da budu “predodređene da se izvinjavaju” za delovanje svoje zemlje u ratno vreme.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čunjing je izjavila da Japan treba da se “iskreno izvini svim ljudima u zemljama-žrtvama”, a ne da bude “dvosmislen po ovom principijelnom pitanju”.

d1afc239f50d41b5a019618147db9e29

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing (IZVOR: CRI Online)

Hua Čunjing je istakla da je agresorski rat japanske vojske doneo tragediju narodima Kine i drugih azijskih zemalja i da samo prihvatanje ispravnog stava i pravilnog odnosa prema istoriji može dati osnove za poboljšanje odnosa između Japana i drugih azijskih zemalja. Istorijska pitanja ne odnose se samo na političke temelje odnosa Kine i Japana, već i na osećanja kineskog naroda.

Kina neguje duh učenja iz istorije u izgradnji bolje budućnosti, rekla je Hua, ističući da samo suočavanje sa istorijom osigurava bolju budućnost.

Saopstenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova je objavljeno kao odgovor na komentare japanskog premijera Šinza Abea povodom 70. godišnjice Drugog svetskog rata.

Japan se zbog izjave svog premijera, takođe suočio i sa kritikama Južne Koreje.

Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje pozvala je Japan “da uskladi svoje reči sa delima”.

“Istorija ne može da bude prikrivena. Ona ostaje živa kroz svedočenja njenih svedoka”, rekla je Park na ceremoniji kojom je obeležena 70-godišnjica predaje Japana u Drugom svetskom ratu, a čime je okončana japanska kolonizacija Korejskog poluostrva koja je trajala od 1910. do 1945. godine.


IZVOR: Agencije   PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *