Kineski naučnici: Solarni paneli stvaraju struju iz kiše

Kineski naučnici sa Univerziteta “Ocean University of China u Qingdau” i njihovi kolege sa Univerziteta Yunnan Normal iz Kunminga, smatraju da bi se sunčeve ploče trebalo da iskoriste i za prikupljanje energije od kišnih kapi.

Zbog toga su izumili sunčeve ćelije na kojima se nalazi ultratanki sloj grafena debljine od samo jednog atoma.

Uloga grafena na sunčevim pločama je u tome da se kišne kapi lepe za njega, stvarajući neku vrstu prirodnog kondenzatora, a razlika između elektrona u grafenu i iona vode stvara elektricitet, koji se prikuplja, konveruje i pohranjuje u isti baterijski sistem u koji pohranjujete i energiju dobijenu od sunčeve svjetlosti.

kina-solarna-energija

Grafen, sloj ugljenika debljine jednog atoma, se smatra najboljim provodnikom na planeti. Otkriven je pre 10 godina i od tada je pronađeno mnogo načina da se iskoriste njegova neverovatna svojstva. Snažniji je od čelika i savitljiviji od papira ili legura, što znači da se može primeniti u manje-više svim granama industrije. Od proizvodnje odeće, do elektro industrije.

Kina je jedan od najvećih svetskih proizvođača solarnih panela i očekuje se da će u budućnosti razvijati tehnologiju za njihovo unapređivanje. Ova zemlja želi utrostručiti proizvodnju električne energije putem solarnih panela do 2020. godine.

Naučnici ističu da u ovom momentu premazivanje solarnih panela grafenom transformiše oko 6.5% generisane energije u električnu energiju. Regularni solarni paneli transformišu oko 22%, što znači da je potrebno još istraživanja da bi se postigli bolji rezultati.

Zbog toga potrebno je da se vidi do koje mere će kineski naučnici da unaprede ovaj sistem, kako bi jednog dana mogao da omogući i da u kišne dane imate “solarnu struju” kao i u sunčanim.


IZVOR: newsweek.rs; slobodnaevropa.org  PRIPREMILA: Ana Cvetković

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *