Kina: Sjedinjene Države sabotiraju mir

Kina je optužila Sjedinjene Države da „sabotiraju mir u regionu“, nakon što je Pentagon objavio da će se SAD pridružiti Filipinima u patroliranju Južnim kineskim morem.

IZVOR: REUTERS/ Romeo Ranoco

IZVOR: REUTERS/ Romeo Ranoco

Ešton Karter je rekao da će SAD zadržati skoro 300 vojnika na Filipinima do kraja meseca, uprkos završetku zajedničke vojne vežbe. On je dodao da će američki vojnici imati na raspolaganju borbene avione i helikoptere. Takođe je najavio da će obići nosač aviona u spornom regionu.

Pored toga, Karter je Filipinima obećao vojnu obuku i podršku.

On je na konferenciji za novinare rekao da nove mere nemaju za cilj izazivanje tenzija u regionu već „smanjenje tenzija“.

Govoreći na ceremoniji povodom zatvaranja zajedničke vojne vežbe, Karter je obećao da će Vašington „nastaviti da se bori za bezbednost i slobodu“ njenih saveznika.

Karterove izjave naišle su na oštre kritike u Pekingu, koji se više puta usprotivio američkom uplitanju.

„Podrška nekoliko zemalja u osporavanju suvereniteta Kine je podsticanje regionalne protivrečnosti i sabotiranje regionalnog mira i stabilnosti“, saopštilo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova.

Oko 8.000 američkih i filipinskih vojnika učestvovalo je na vojnim vežbama u cilju obuke za osiguranje pomorske sigurnosti u regionu, gde Kina jača svoje vojno prisustvo. Prošle nedelje, Amerika je obećala oko 40 miliona dolara Filipinima pomoći za nadzor i jačanje pomorske patrole.


IZVOR: sputniknews.com

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *