Kina se uključila u borbu protiv Islamske države?

Nagađanja o tome da je Kina odlučila da se aktivno uključi u zbivanja na sirijskoj geopolitičkoj sceni dobila su novi element – pojedine agencije i mediji spekulišu da je u sirijsku luku Tartus, gde se nalazi i ruska pomorska baza, uplovio kineski nosač aviona.

IZVOR: Reuters

IZVOR: Reuters (arhiva)

“Sa još jednom kineskom raketnom topovnjačom koja mu se nalazi u pratnji, nosač aviona predstavlja jezgro kineske borbene ekspedicije koja bi sledećih dana trebalo da počne s borbenim delovanjima protiv Islamske države”, navodi se u medijskim izvorima.

Kako navode strani mediji, luka Tartus nije slučajno izabrana za bazu kineskom nosaču aviona – u ovom gradu u južnoj Siriji još od sedamdesetih godina nalazi se ruska pomorska baza sa svom potrebnom infrastrukturom za snabdevanje velikih vojnih sistema kakav je nosač aviona.

Spekuliše se i u komentarima i u vestima koje prenose agencije da se – uz Islamsku Državu s jedne strane i zapadnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama s druge strane – sada i na sirijskom bojištu stvara nova, velika “istočna koalicija”, koja obuhvata Rusiju, Kinu, Siriju, Irak i Iran, što bi moglo da poremeti snage i odnose.

Postavlja se pitanje da li se Kina sprema za dugotrajan boravak u Siriji? Prema dostupnim medijskim sadržajima, javnost pretpostavlja da Peking planira i razmeštanje borbenih helikoptera Z-18 i kontingenta od najmanje 1000 kineskih marinaca koji će se, zajedno s ruskim i iranskim vojnicima, boriti u kopnenim operacijama protiv Islamske Države u Siriji.

Kineske institucije i državni vrh nisu potvrdili ove navode.


IZVOR: Večernji.hr / Blic / Agencije PRIPREMILA: Ana Cvetković

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *