Kina, Rusija i Iran stvaraju snažan tim

Saradnja između Kine, Rusije i Irana mogla bi da signalizira stvaranje novog svetskog saveza koji bi bio u mogućnosti da redefiniše globalno stanje u svetu kako politički, tako i strateški. Nedavni događaji u odnosima između ove tri zemlje, mogu biti mnogo značajniji nego što većina shvata, tvrdi američki istraživački novinar Karol Gould.putin djinping rouhani iran kina rusija
On je za Iranski informativni kanal Press TV, istakao da razvoj odnosa između Rusije, Irana i Kine, koji je usledio odmah nakon ublažavanja sankcija Iranu, može biti važniji i značajniji nego što ljudi zapravo vide. Gould je ukazao na značaj nedavne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Teheranu  prilikom koje je potpisano 17 ugovora o saradnji između Kine i Irana u oblastima kao što su energetika, trgovina i industrija.Dve zemlje su se složile da povećaju bilateralnu trgovinu više od 10 puta na 600 milijardi dolara u narednoj deceniji.

Pored toga, predsednik Si Đinping je potpisao zajedničku izjavu sa predsednikom Hasanom Rohanijem o podršci iranskog zahteva za punopravno članstvo u Organizaciji Šangaj (SCO), koju zagovaraju Rusija i Kina.

Teheran traži punopravno članstvo u SCO još od 2008. godine, ali zbog međunarodnih sankcija nije bio u mogućnosti da ga dobije. Sada, iranska vlada ističe da će jedan od njenih prioriteta biti da dobiju punopravno članstvo.

Rusija je takođe za jačanje veza s Iranom nakon što je postignut međunarodni nuklearni sporazum.

Nakon posete Teheranu u decembru, ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov rekao je da je “Rusija zainteresovana za dijalog sa Iranom o potencijalnoj saradnji u avio industriji, brodogradnji, energetici, poljoprivredi, trgovini, metalurgiji, farmaceutskoj i drugim industrijama”.

Gould ističe da je ovo strateško usklađivanje utemeljeno na trgovini, a ne na vojnoj moći, a to svakako ukazuje na korak napred ka stvaranju novog saveza. Takođe, Gould ističe da bi to moglo biti vrlo korisno za Kinu.


IZVOR: sputniknews.com  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *