Kina prva u svetu po broju novih startap preduzeća

Kina nadmašuje ostatak sveta u pogledu otvaranja startap preduzeća.

Broj novih kineskih preduzeća koja se godišnje otvore skoro se udvostručio od 2010. godine, skočivši sa 811.000 na 1.609.000 prošle godine, navodi se u studiji međunarodne računovodstvene i konsultantske mreže UHY, sa sedištem u Londonu, prenosi Raša tudej.

Kineska vlada je povećala napore za pružanje podrške privredi koja splašnjava. Vlada podstiče otvaranje novih firmi, naročito u IT sektoru.

startap kina startup it

Peking je, kako podseća Raša tudej, odlučio da transformiše svoju izvozno-investiciono orijentisanu ekonomiju u privredu koju će voditi potrošnja stanovništva i sektor usluga. Ranije ovog meseca, ta zemlja je postavila cilj da postane “umereno prosperitetno društvo” do 2020. godine.

Velika Britanija je na listi konsultantske mreže UHY na drugom mestu, iza Kine, sa 581.000 novoosnovanih firmi u 2014., u odnosu na 385.000 startapova pre četiri godine.

“Otvaranje novih preduzeća u Britaniji se ubrzava jačim tempom nego što je to slučaj u bilo kojoj drugoj konkurentskoj zapadnoj zemlji”, navodi se u izveštaju.

Indija se nalazi na trećoj poziciji, s porastom broja startapova od 46 odsto. Skoro 100.000 novih preduzeća je prošle godine otvoreno u toj zemlji.

“Ekonomije zapadne Evrope imaju tendenciju da beleže veći rast broja ‘novorođenih’ preduzeća u odnosu na druge razvijene preivrede”, dodaje se u studiji i precizira da Britanija, Italija, Nemačka i Francuska imaju veći rast broja novih preduzeća od proseka Grupe sedam razvijenih zemalja (G7) od 31 odsto.

Prema istraživanju, mnoge zemlje su iskusile eksplozivan rast kompanija koje pružaju alternativne finansijske usluge, a koje su pomogle da se startapovima olakša pristup finansijskim sredstvima.

U dokumentu se takođe ukazuje na to da vlade ne mogu sebi da dozvole da uspore uvođenjem politika olakšavanja poslovanja preduzeća ako žele da podrže rast broja novih firmi, kako bi se uspešno nosile s globalnim efektima usporavanja kineske privrede.

“Sledećih nekoliko godina neće biti bez izazova, i vlade širom sveta moraju da pronađu načine kako da pomognu novim preduzećima da izrastu u uspešne kompanije, pa čak i u novu generaciju multinacionalnih firmi”, izjavio je predsednik UHY, Bernard Fej, navela je Raša tudej.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *