Kina protiv postavljanja američkog raketnog štita na korejskom poluostrvu

Postavljanje američkog raketnog štita na korejskom poluostrvu, kao odgovor na balistički i nuklearni program Severne Koreje ugrozilo bi strateške interese Kine, izjavljeno je u Peking u ponedjeljak.

Hong Lei, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova

Hong Lei, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova

Vašington i Seul su prošle nedelje najavili pregovore o postavljanju sistema THAAD (Therminal High Altitude Area Defense), nakon što je Pjongjang testirao hidrogensku bombu i raketu dugog dometa.

“Snažno se protivimo pokušajima tih zemalja da povrede strateške i sigurnosne interese Kine, koristeći kao izgovor nuklearna pitanja”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Kina je jako zabrinuta zbog mogućeg raspoređivanja sistema THAAD, dodao je i izjavio da sistem pokriva područje delovanja daleko izvan potreba odbrane korejskog poluostrva.

Peking tvrdi da bi raketni štit u regionu izazvao trku u naoružanju.

THAAD ispaljuje projektile koji presreću i uništavaju balističke rakete malo izvan atmosfere ili čim u nju uđu, tokom posljednje faze leta.

Kina je pozvala ambasadora Južne Koreje u Pekingu nakon što je Seul najavio razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji bi trebalo da počnu ove sedmice.


IZVOR: balkans.aljazeera.net

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

One thought on “Kina protiv postavljanja američkog raketnog štita na korejskom poluostrvu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *