Kina predstavila novi prototip “nevidljivog” lovca J-20

Kina je zakoračila u proizvodnju stelt aviona (letelice smanjenog radarskog odraza) pete generacije J-20. U poslednjih pet godina, od prvog pojavljivanja lovca J-20, a kako prenosi američki časopis Popular Science, državna fabrika Chengdu Aviation Corporation napravljeno je devet prototipova ovog aviona.

j 20 kineski lovac avion kina

Kineski lovac J 20

Prvi prototip ovog vazduhoplova poleteo je 2011. godine, a očekuje se da će ceo kineski program “nevidljivih” aviona biti operativan u 2018. godini.

Poređenja radi, američkom F 35 trebalo je 20 godina da poleti i koštao je 400 milijardi dolara, što ga čini najskupljim vojnim projektom SAD.

Ovo u smislu razvoja daje veliku prednost kineskim avionima J 20 i J 31 (poleteo prvi put 2012. godine) u odnosnu na američke F 35 i posebno F 22, čija proizvodnja je zaustavljena, ali se i dalje masovno koristi u operacijama na Bliskom istoku.

Kina je odlučila da ove avione naoruža sa raketama kratkog i dugog dometa, koje mogu da gađaju ciljeve i na nebu i na zemlji, kao i da, u budućnosti, poveže ove letelice sa dronovima. Takođe, oni su “veoma nevidljivi” za protivničke radare, a imaće i opremu, velikog dometa, za elektronsko ratovanje.


IZVOR: novosti.rs

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *