Kina poziva na bržu ekonomsku integraciju u Istočnoj Aziji

Kina je juče pozvala istočno-azijske zemlje da ubrzaju ekonomsku integraciju i zajedničkim naporima očuvaju regionalnu stabilnost.

O tim ciljevima govorio je kineski premijer Li Kećiang, obraćajući se liderima okupljenim na 18. samitu ASEAN-a u Maleziji.

Obrazlažući predloge u šest tačaka, Li Kećiang je rekao da je Kina spremna da sa drugim zemljama radi na pregovorima o sveobuhvatnom regionalnom ekonomskom partnerstvu od 2016. godine i da promoviše trgovinu i regionalnu integraciju.

IZVOR: CRI Online

IZVOR: CRI Online

On je takođe rekao da će se razgovori Kine i zemalja članica ASEAN-a o unapređenju zona slobodne trgovine uskoro završiti. Slobodne trgovinske zone Kina-ASEAN najveće su među zemljama u razvoju.

Li je pozvao narode zemalja istočne Azije da očuvaju regionalnu finansijsku stabilnost, sa nastojanjem jačanja koordinacije makroekonomskih politika i komunikacije između finansijskih institucija.

Premijer je pozvao na viši nivo povezanosti u regionu i saradnje proizvodnih kapaciteta, sa fokusom na velike građevinske projekte i inženjering infrastruktnih kapaciteta. Takva saradnja treba da se zasniva na uslovima ravnopravnosti i uzajamne koristi, rekao je Li Kećiang.


IZVOR: CRI Online

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *