Kina poziva Japan da stvori povoljne uslove po pitanju Istočnog kineskog mora

Kina je juče navela da japanska reakcija povodom kineskih istraživanja nafte i gasa u Istočnom kineskom moru nije dobra za dijalog i saradnju između dve zemlje.

Japan je juče na sajtu Ministarstva spoljnih poslova objavio 14 fotografija kineskih pomorskih platformi nadomak linije razgraničenja, kao dokaz jednostranog razvoja kineskog gasnog polja.

c7faf33080e14ec2820dd7b3833fd092

IZVOR: CRI Online

Tim povodom portparol ministarstva inostranih poslova Lu Kang je rekao da je kineska eksploatacija nafte i gasa u Istočnom kineskom moru sprovedena u nespornim vodama pod jurisdikcijom Kine i da je to u potpunosti u okviru suvereniteta Kine.

On je rekao da japanska reakcija namerno stvara antagonizam i da nije konstruktivna za upravljanje i kontrolu situacije u ovom moru, kao ni za poboljšanje bilateralnih odnosa.

Kina i Japan su postigle načelnu saglasnost o pitanju Istočnog kineskog mora 2008.godine, u kojem su se dve strane dogovorile da zajednički sprovode istraživanja u ovoj oblasti.

Lu je rekao da kineski stav ostaje nepromenjen u odnosu na sprovođenje principijelnog konsenzusa, pozivajući Japanu da stvori povoljan ambijent i uslove za njegovo sprovođenje.


IZVOR: CRI Online (Pripremila: Lidija Obradović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *