Kina poziva EU da prihvati status njene tržišne ekonomije

Kina je u četvrtak pozvala EU da poštuje pravila Svetske trgovinske organizacije i zaustavi svoju nepravdu prema Kini.

Portparol Ministarstva inostranih poslova, Hong Lei, je ovu izjavu dala na osnovu komentara Ministarke trgovine EU, Sesilije Malmstrom izrečenog u sredu. Naime, ona je navela da EU mora da održi solidnu trgovinsku odbranu čak i ako odluči da odobri Kini status tržišne ekonomije.

Hong Lei kina

Kina se pridružila STO 2001. godine protokolom o pristupanju, što znači da će se automatski tranzitovati ka tržišnoj privredi Evrope 11. decembra 2016., 15 godina od njenog prijema u organizaciju. Međutim , Evropa insistira da o ovome treba raspravljati.

“Skorije smo čuli dosta različitih mišljenja o statusu tržišne ekonomije Kine od strane EU,” rekla je Hong, “ali ništa da Kina nije ispunila svoje obaveze od ulaska u članstvo STO.”

Do sada više od 80 država prepoznalo je tržišnu ekonomiju Kine, uključujući Rusiju, Novi Zeland, Singapur I Australiju. Kina je trenutno drugi najveći trgovinski partner I jedno od najvećih tržišta 28 članica ovog bloka.

Hong je naglasila I da je EU važan član Svetske trgovinske organizacije, I vitalna podrška multilateralne trgovine I međunarodnog pravnog sistema, dodajući da se Kina nada da će EU ispuniti svoje obaveze za ulazak Kine u okvire STO.


IZVOR: CRI Online (Pripremio:Zoran Ranković)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *