Kina postala vodeća po proizvodnji energije iz vetra

Kina je pretekla Evropsku uniju i postala najveći region u svetu po proizvodnji energije iz vetra, zahvaljujući enormnom broju instaliranih vetroturbina prošle godine, pokazao je današnji izveštaj Svetskog saveta za energiju vetra (Global Wind Energy Council, GWEC).

IZVOR: wikipedia.org

IZVOR: wikipedia.org

Kina je instalirala gotovo polovinu od ukupno 63 gigavata novih vetroturbina izgrađenih u 2015. godini, tako da sada poseduje oko trećine ukupne svetske instalirane snage vetroelektrana, navodi se u izveštaju GWEC-a, a prenosi Fajnenšel tajms.

To je gotovo duplo veći procenat od onog koji ima SAD (17 odsto) i tri puta veći od Nemačke (10 odsto), koja ima najveće kapacitete, prema podacima Saveta.

Ukupni kapaciteti vetroenergije povećani su lani na 432 GW, pošto su se države i kompanije okrenule energiji sa niskom emisijom ugljenika uoči međunarodnih pregovora u Parizu namenjenih smanjenju emisije iz fosilnih goriva.

Kina nije jedino tržište u usponu koje je pokazalo ubrzan rast izgradnje vetroelektrana, navodi britanski list i dodaje da Indija danas nadilazi Španiju kao četvrto najveće tržište.

“Svedoci smo da se otvaraju nova tržišta širom Afrike, Azije i Latinske Amerike, koja će postati tržišni lideri u sledećoj deceniji”, kaže generalni sekretar GWEC-a Stiv Sojer.

Peking očekuje da obnovljivi izvori energije, uključujući vetar, sunce, nuklearne i vodne snage, čine 30 odsto ukupnog energetskog miksa zemlje do 2020. godine.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *