Kina pomaže ugroženim afričkim zemljama

Kineski predsednik Si Đinping obećao je danas 60 milijardi dolara Africi, na skupu o kinesko-afričkoj saradnji koji se održava u Johanesburgu.

“Kina je odlučila da ukupno da 60 milijardi dolara finansijske pomoći, uključujući pet milijardi u obliku zajmova sa nultom kamatom i 35 milijardi po preferencijalnim kamatnim stopama”, objavio je kineski predsednik na otvaranju drugog samita Kina-Afrika, kome prisustvuje dvadesetak afričkih lidera.

afrika kina pomoc

Sredstva su namenjena za finansiranje deset programa saradnje u periodu od tri godine u oblastima kao što su poljoprivreda, industrijalizacija, smanjenje siromaštva, zdravstvo, kultura, bezbednost, zaštita prirode i zeleni razvoj.

Si Djinping je rekao da Kina pažljivo prati loše žetve u više afričkih zemalja što je posledica prirodnog fenomena El Ninjo, koji je ove godine posebno jak, i da će dati pogodjenim zemljama hitnu pomoć u hrani od milijardu juana (143 miliona evra).

Kineski predsednik čije su izjave dočekane aplauzom objavio je da će Kina najslabije razvijenim afričkim zemljama otpisati državne dugove bez kamate koji dospevaju krajem 2015.

On je najavio da će u okviru programa za mir i bezbednost dati Afičkoj uniji 60 miliona dolara da podrži formiranje i delovanje Stalnih afričkih snaga i afričke kapacitete za brzo reagovanje na krize.

Si se takodje obavezao da će Kina aktivno učestvovati u mirovnim operacijama UN u Africi. On je obećao i da kinesko-afrička saradnja nikad neće da se sprovodi na štetu ekosistema i dugoročnih interesa Afrike.

Peking se obavezao da će sprovesti 100 projekata koji se bave čistom energijom, zaštitom flore i faune ili održivim poljoprivrednim razvojem.


IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *