Kina pomaže Siriji u borbi protiv ekstremista ID

Poslednjih dana u medijima su se pojavljivale brojne spekulacije o ulasku Kine u obračun sa Islamskom državom. Danas je konačno stigla potvrda iz Sirije i Kine, koje su se ovim povodom obratile javnosti saopštenjem.

Kina će pomoći sirijskoj vladi u borbi protiv Islamske države slanjem “vojnih savetnika”, izjavili su sirijski vojni zvaničnici.

Nakon dogovora Rusije, Irana, Iraka i Sirije da uspostave zajednički informacioni centar u Bagdadu, kako bi koordinisali svoje operacije protiv ekstremista ID, prema vojno-diplomatskim izvorima, Kina je saopštila da će pružiti pomoć, prenosi Tanjug.

Kineski nosač aviona (IZVOR: Wikipedija)

Kineski nosač aviona (IZVOR: Wikipedija)

“Kinezi će stići u narednim sedmicama”, rekao je jedan sirijski vojni zvaničnik za veb sajt Al-Masdar Al-Arabi iz Libana, preneo je AP.

U izveštaju se navodi da je jedan kineski brod sa vojnim savetnicima na putu ka Siriji, nakon čega Kina planira slanje vojnika. Brod je prošao Suecki kanal u Egiptu i kreće se Sredozemnim morem, navodi američka agencija.

Prema tom veb sajtu, kineski vojni savetnici će se pridružiti ruskom osoblju u oblasti Latakija.

Hrvatski “Večernji list” piše da su nagađanja o tome da je Kina odlučila da se aktivno uključi u zbivanja na sirijskoj geopolitičkoj sceni dobila svoju potvrdu prethodnog dana kada je u sirijsku luku Tartus, gde se nalazi i ruska pomorska baza, uplovio kineski nosač aviona.

Sa još jednom kineskom raketnom topovnjačom koja mu se nalazi u pratnji, nosač aviona predstavlja jezgro kineske borbene ekspedicije koja bi sledećih dana trebalo da počne s borbenim delovanjima protiv ID.

Izvesno je da se Kina sprema za dugotrajan boravak u Siriji, jer Peking planira i razmeštanje borbenih helikoptera Z-18 i kontingenta od najmanje 1000 kineskih marinaca koji će se, zajedno s ruskim i iranskim vojnicima, boriti u kopnenim operacijama protiv IS u Siriji.

Uz ID sa jedne strane i zapadnu koaliciju predvođenu SAD sa druge strane, sada se na sirijskom bojištu stvara nova, velika “istočna koalicija”, koja obuhvata Rusiju, Kinu, Siriju, Irak i Iran, što bi moglo da poremeti snage i odnose, navodi hrvatski list.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, odgovarajući na pitanje o prisustvu Rusije u Siriji, nedavno rekao da su njene aktivnosti ograničene na snabdevanje sirijske vlade oružjem, obuku i obezbeđivanje humanitarne pomoći za sirijski narod.


IZVOR: Tanjug  PRIPREMILA: Ana Cvetković

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *