Kina pokrenula prvu fazu uspostavljanja vlastitog sistema za međunarodna plaćanja

U Šangaju je danas pokrenuta prva faza uspostavljanja Kineskog međunarodnog platnog sistema (CIPS – China International Payment System).

IZVOR: CRI Online

IZVOR: CRI Online

Sistem će obezbeđivati poravnanje kapitala i obračunske usluge za prekogranične juanske transakcije domaćim i stranim finansijskim institucijama. Prema rečima Fana Jifeja, potpredsednika Narodne banke Kine, očekuje se da će CIPS, zahvaljujući smanjenju troškova i vremena, poboljšati efikasnost i povećati upotrebu kineske nacionalne valute.

Kada je juan u pitanju, klirinški poslovi trenutno se obavljaju preko „of-šor” banaka u centrima kao što su Hong Kong, Singapur ili London.

Razvijen i upravljan od strane kineske centralne banke, CIPS će poslovnom svetu u inostranstvu omogućiti direktne transakcije u juanima sa kineskim partnerima, radnim danima od 9 do 20 časova po pekinškom vremenu.

Kina je ove godine ubrzala internacionalizaciju juana. Lane je označeno deset zvaničnih banaka za obračune u juanima, čime je ukupan broj ovakvih banaka izvan Kine povećan na 14.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *