Kina pokreće direktnu razmenu juana i švajcarskog franka

Kinesko devizno tržište pokrenuće direktnu razmenu juana i švajcarskog franka, u vreme kada Kina podstiče veću upotrebu svoje valute u svetu.

swiss-francs-notes-chinese-yuan-photo-taken-february-th-51550503Direktna razmena nacionalnih valuta Kine i Švajcarske počeće danas, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kineske platforme za trgovinu devizama (CFETS), prenosi agencija Frans pres.

Direktno trgovanje valutama povećava efikasnost i smanjuje troškove transakcija budući da se trgovina obavlja bez konvertovanja u treću valutu, poput dolara. CFETS trenutno omogućava direktnu razmenu juana za desetak valuta, uključujući evro, funtu, singapurski i novozelandski dolar.

Peking već niz godina želi da juan igra veću ulogu na globalnom finansijskom tržištu i da konkuriše dolaru, a Međunarodni monetarni fond će, kako se očekuje, uskoro uključiti juan u korpu valuta koje čine specijalna prava vučenja i u kojoj se trenutno nalaze dolar, evro, funta i jen.

Juan je početkom oktobra pretekao japanski jen i izbio na četvrtu poziciju kao najkorišćenija valuta u globalnim transakcijama, saopštilo je Svetsko udruženje za međubankarske finansijske transakcije (SWIFT).

Narodna banka Kine saopštila je da će razmena juana i franka promovisati bilateralnu trgovinu i investicije između Kine i Švajcarske.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *