Kina podstiče svoje kompanije da dolaze u Srbiju

Govoreći o četvrtom Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava 24. i 25. novembra po prvi put u Kini, kineski ambasador Li Mančang je rekao da je važno da učesnici skupa pronađu zajednički interes za investicije i različite projekte.

“Ako nađemo zajednički interes, onda ćemo naći i projekte. Koliko košta projekat, toliko će biti i novca. Kako kažu kod vas, koliko para toliko muzike, odnosno koliko muzike toliko i para”, rekao je kineski ambasador.

Prema njegovim rečima, u fondu za saradnju Kine i 16 država je 10 milijardi američkih dolara, ali postoji i takozvani Fond svile u kome je 40 milijardi dolara.

“Pored toga, formirana je Investiciona banka Azije koja ima 100 milijardi američkih dolara. Znači, novca ima, ali je veoma važno da nađemo zajednički interes i projekte”, rekao je Li.

li_mančang

On je dodao da od prošle godine, kada su se u Beogradu sastali predstavnici Kine i 16 država srednje i jugoistočne Evrope, dogovoreni projekti napreduju, ali ne jednakom brzinom. “Nešto ide brže, a nešto sporije, ali ukratko sve ide napred”, rekao je Li.

Ambasador je rekao da od Četvrtog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava pod parolom “nova perspektiva”, Kina ima velika očekivanja i izrazio uverenje da će samit “doneti novi rezultat” u medjusobnoj saradnji.

“Ta vrsta saradnje je sastavni deo saradnje Kine i Evrope, odnosno EU, jer su mnoge učesnice i članice EU”, rekao je Li.

Kineski ambasador čestitao je Srbiji napredak na listi “doing business”, ali je naglasio da je i bez obzira na to, politika Kine da podstiče saradnju sa Srbijom.

“To je veliki uspeh, ali bih naglasio da bez obzira da li Srbija napreduje ili ne, kineska vlada ohrabruje i podstiče kineske kompanije da dolaze u Srbiju, da investiraju i da sarađuju s prijateljskim partnerima iz Srbije. To je naša politika, tako govorimo i tako radimo”, rekao je ambasador.

Na pitanje šta su prepreke za veća ulaganja u Srbiju, ambasador Li rekao je da kao prepreke vidi nedovoljno poznavanje zakona i tržišta, ali i jezik.

“Kina je azijska kultura, Srbija je u Evropi i na putu u EU. Kinezima tu još nisu dovoljno poznate neke stvari. Osim toga možda i jezik”, dodao je Li Mančang u intervjuu agenciji Beta.


 

IZVOR: Beta

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *