Kina podržava napore za oživljavanje evropske privrede

Kineski premijer Li Kećijang, koji je u Briselu učestvovao na samitu Kina – EU, izjavio je juče da Kina razmatra da ustanovi investicionu platformu Kina – EU kako bi podržala privredni oporavak Evrope.

931d3092ca53482183f6e80b1df811da

IZVOR: CRI Online

Kineski premijer dodao je da je Kina spremna za povezivanje sa Evropskim fondom za strateška ulaganja, vrednim 315 milijardi evra, koji je predložio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, u cilju oživljavanja evropske ekonomije i izgradnje velikih infrastrukturnih objekata.

Li Kećijang je istakao da odnos Kina – EU vidi kao jedan od najvažnijih, stabilnih i konstruktivnih odnosa u svetu. S tim u vezi, predložio je kombinovanje kineskih komparativnih prednosti u oblasti proizvodnih kapaciteta i proizvodnje opreme sa naprednim tehnologijama evropskih kompanija, pozvavši dve strane da pruže ruke jedna drugoj u istraživanju trećih tržišta.

Kina će, dodao je Li Kećijang, proširiti kupovine obveznica Evropske investicione banke i poboljšati sistem namenjen kvalifikovanim juanskim institucionalnim investitorima.

On se založio za veću ulogu Kine u ostalim investicionim i finansijskim aranžmanima oživljavanja evropske privrede, uključujući i mogućnost učešća Azijske banke za infrastrukturu i investicije.

Pominjući inicijative za uspostavljanje ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile za XXI vek, Li Kećijang je istakao da je Fond Puta svile ustanovljen kako bi bila poboljšana infrastrukturna povezanost Azije i Evrope.


 

IZVOR: CRI Online (Pripremio: Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *